in ,

Eric Nelson i Valentin Inzko upozoravaju zbog dešavanja u Zeničko-dobojskom kantonu: “Želi se nametnuti direktna politička kontrola nad policijom”

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputili su pismo Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputili su pismo Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) te policijskom komesaru ZDK kao reakciju na predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

Navode da se obraćaju zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenosti vladavini zakona i poštivanju policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u ZDK.

Napominju da javnosti i međunarodnim posmratračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK prvenstveno usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK.

– Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost – navode u pismu.

Ističu da će odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina na mjesto komesara policije oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu.

– Ne vidimo nikakvu dobrobit od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije ZDK i u drugim policijskim tijelima u BiH koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara – navode u pismu.

Dodaju da traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koji se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u ZDK stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet polcijskog sistema u ovom kantonu.

– Zahtijevamo da gore pomenuti amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK budu povučeni i naposlijetku preusmjereni na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući one iz naših organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika – ističu Nelson i Incko.

Napominju da se važna pitanja iz oblasti sigurnosti trebaju rješavati kroz redovnu skupštinu proceduru te da ukoliko se nastavi s procedurom usvajanja ovih amandmana, bit će dovedeni u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika za nezavisnost policije te vladavinu zakona, navodi se, između ostalog, u pismu Nelsona i Incka.

Dodaju da je povjerenje u policiju i njenu sposobnost da zaštiti sve građane suštinska za funkcioniranje demokratije u ZDK, a da predloženi amandmani i procedura njihovog uvođenja ne zadovoljavaju ove osnovne standarde.

“Gospode uzmi nas”: Ljutita Svetlana Cenić se obrušila na Milorada Dodika

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio otvoreno pismo Vladi Crne Gore zbog sramnih izjava Leposavića o Srebrenici