FILMSKA PRIČA Bosanac koji je počeo sam u garaži, sada postaje većinski vlasnik Bugattija

Biznis Posljednje Vijesti

Kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija.

Firma Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Time su potvrđena nagađanja da će Rimac preuzeti Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim autima.

O tome su u Dubrovniku govorili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, te Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea.

–Da mi je neko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao.

Inspirirao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobile – rekao je Mate Rimac, inače rođeni Bosanac, odnosno Livnjak.

Počeo sam u garaži
– Počelo je sa mnom samim u garaži. Kad smo predstavili Concept One, bilo nas je 11. Prošle godine smo premašili 1.000 zaposlenika. “Nevera” je ostvarenje moje vizije – rekao je.

Godine 2018. Porsche je odlučio uložiti u ovu firmu.

– Bili su nam velika podrška, ne samo na poslovnoj nego i na ličnom nivou – rekao je Rimac.

Prva najava je da će razdvojiti Rimac Automobile na dvije firme: jedna će se baviti hiperautomobilima, a druga razvojem tehnologije.

– S “Neverom” smo redefinirali ono što automobili mogu. No mi smo novi u ovom poslu, a malo ko je u povijesti automobilske industrije redefinirao ono što je moguće kao Bugatti. Biti ovdje, dijeliti pozornicu s prijateljima iz Bugattija i Porschea, nešto je o čemu nikad nisam mogao ni sanjati – rekao je Rimac i najavio osnivanje nove kompanije – Rimac Bugatti.

– Postat ću šef uprave Rimac Grupe. Bugatti i Rimac će nastaviti kao odvojeni brendovi. Nevjerovatno naslijeđe Bugattija neće biti poremećeno. Naš novi kampus u Hrvatskoj će, kad bude završen, biti novi dom Bugattija. Baterije će se u Hrvatskoj proizvoditi za Bugattije i Rimac Automobile – rekao je pa riječ predao Lutzu Meschkeu, zamjeniku predsjednika i finansijskom direktoru Porschea.

Šef Porschea: Rimac je 2009. bio startup, danas je značajan proizvođač hiperautomobila

Na red je došao Blume, prvi čovjek Porschea.

– Danas je velik dan za autoindustriju. U prvom kvartalu 2021. nova kompanija Bugatti Rimac i službeno kreće. Mate Rimac je 2009. bio startup, a danas je jedan od najznačajnijih proizvođača tehnologije za električne automobile, a uz to proizvodi i vrhunske električne hiperautomobile – rekao je Blume.

 

Prema pisanju The Financial Timesa, Porscheova odluka da Bugatti izdvoji u joint venture podgrijala je nade ulagača VW grupacije (koja kaska za konkurencijom u električnoj transformaciji) da će slična imovina unutar portfelja biti izdvojena ili prodana. Prošlog decembra, nakon sukoba čelnika VW-a Herbert Diessa i moćnih njemačkih sindikata, NO je saopštio da “Lamborghini i Ducati ostaju dio VW-a”. Ipak, pritisak s tržišta kapitala jača, a FT neslužbeno prenosi riječi ulagača: “Poruka je ‘zaboravite igračke“.

Jedan od argumenata koji je mogao zasladiti „deal“ svakako je i činjenica da je Rimčeva kompanija početkom godine izabrana kao dio konzorcija na konkursu Evropske unije za razvoj novog sistema za baterije koji će iz fondova dobiti bespovratnih 22 milijarde eura za istraživanje i razvoj. Također, Rimac je jedan od poimence spomenutih kompanija u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti (NPOO).

Investicija u istraživanje, razvoj i prozvodnju vozila nove mobilnost i prateće infrastrukture trebao bi biti finansiran s oko 200 miliona eura. Štaviše, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak bi trebala doći u Zagreb i svečano reći briselsko „da“ NPOO-u kojom prilikom će posjetiti i Rimac Automobile kao investicijsku perjanicu hrvatskog plana, navodi poslovni.hr.

Ako Mate Rimac i ne preuzima Bugatti već će kontrolu imati Rimac grupa, a Porsche većinski udio u joint ventureu, činjenica je da domaći startup izrastao u vrhunsku kompaniju koja postaje dio jednog najvećih proizvođača automobila s time da istraživanje i razvoj nove tehnologije ostaje u Hrvatskoj, a to je nemjerljiv uspjeh.

Leave your vote