in , ,

Hadžikadić “nije mogao više”: Pod izgovorom legitimnog predstavnika Hrvata pokušava se osigurati izbor HDZ-a

Mirsad Hadžikadić se osvrnuo na razgovore o Izbornom zakonu

Mirsad Hadžikadić
Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić se osvrnuo na razgovore o Izbornom zakonu.

Predsjednik Platforme za progres je istakao da građani moraju imati mogućnost da direktnim putem biraju one koje smatraju najsposobnijima za članove Predsjedništva.

“Dobro je da su međunarodni zvaničnici konačno počeli razgovarati s opozicionim strankama o izmjenama Izbornog zakona. Ipak, postavlja se pitanje da li se radi o razgovorima koji suštinski mogu promijeniti smjer u kojem su se vodili prethodni razgovori s “nacionalnim” strankama, a to je definitivna podjela države ili će oni dovesti do suštinskih promjena u pristupu ovom pitanju?”, naveo je.

Nastavlja da je, iako je u proces sada uključeno više političkih faktora, činjenica da on ne uključuje sve političke subjekte i segmente društva, kao i da se pristup izmjenama Izbornog zakona, koji su nametnuli gospodin Čović i gospodin Izetbegović, bitno ne mijenja.

“Pod izgovorom omogućavanja izbora legitimnog predstavnika hrvatskog naroda pokušava se osigurati izbor legitimnog predstavnika HDZ-a. Ne smije biti govora o bilo kakvim asimetričnim rješenjima u izboru članova Predsjedništva, jer takva rješenja vode daljnjoj diskriminaciji koja nije u skladu s demokratskim principima modernih država. Građani moraju imati mogućnost da direktnim putem biraju one koje smatraju najsposobnijima za članove Predsjedništva. Da bismo znali istinsku volju građana, neophodno je elektronsko glasanje ili skeniranje glasačkih listića, kao i pojednostavljenje procesa glasanja za naše državljane koji žive u dijaspori”, dodao je.

Hadžikadić navodi da svako rješenje mora poći od principa proklamovanih u odlukama ECHR-a i u pravcu približavanja rješenjima u zemljama članicama Vijeća Evrope.

“Svaka politička inicijativa mora omogućiti Bosni i Hercegovini lakšu tranziciju i uključivanje u pravni okvir EU. Platforma za progres nije zainteresovana za moguća rješenja, već za neophodna, bolna, stvarna, takva koja nas direktno dovode u ravan s partnerskim zemljama EU. Svako drugo rješenje je nedemokratsko i anticivilizacijsko, pakt s delegitimiziranim političkim snagama ogrezlim u političkoj i u drugim formama korupcije. Platforma za progres je glas građana i one Bosne i Hercegovine, nereprezentovane i državno-pravno ekskomunicirane”, kazao je.

Džaferović i Dodik

Milorad Dodik odmah žurno odgovorio: “Šefiku Džaferoviću je bolje da ne poteže to pitanje, priča o asimetriji je alibi za neuspjeli dogovor Hrvata i Bošnjaka”

SIPA iz Kliničkog centra Sarajevo izuzela dokumentaciju