in , ,

HLADAN TUŠ ZA SRBIJU STIGAO JE DANAS IZ IZRAELA Pljušte reakcije nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, da je Izrel izabrao da su im SAD najvažnije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, da je Izrel izabrao da su im SAD najvažnije, te ukazao da to neće sjajno uticati na odnose Beograda i Tel Aviva.

Vučić je ocijenio očekivanim taj potez Izraela i Kosova, šest mjeseci poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, te najavio da će zvanični Beograd odnose sa bliskoistočnom državom graditi u skladu sa novonastalim okolnostima.

On je za TV “Pink” kazao da Srbija nije pravila “zajednički sporazum sa Amerikancima i Albancima, nego svoj sporazum sa SAD-om”.

“Nismo hteli da podstičemo da Izrael povuče takav potez, već da to ne uradi”, rekao je Vučić.

On kaže da treba sačekati da se vidi da li će Priština poštovati svoj dio iz Vašingtonskog sporazuma i hoće li pustiti u rad prugu Priština-Merdare, a ne da traži da ide preko Kosovske Mitrovice i sjevera.

“Pošto se Priština smatrala poraženom u Vašingtonu, sada pribjegavaju triku da hoće prugu preko sjevera koja bi se povezala sa Kraljevom i Raškom, a da bi nam, uzeli željeznicu na sjeveru, koja je važna za konekciju sa /centralnom/ Srbijom”, rekao je Vučić.

Brnabić: Nismo sretni

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da zvanični Beograd nije sretan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, ali da to što se desilo nije bilo neočekivano.

Brnabić je dodala da Srbije nije željela da se to nađe u Vašingtonskom sporazumu, te navela kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to nije potpisao.

“SAD su najbliži saveznik Izraela. Mi nismo potpisali taj dokument i očigledno da je pritisak SAD-a bio mnogo jači”, rekla je ona za TV “Prva”.

Brnabić je dodala kako ostaje da se vidi kako će se ponašati neke druge države, pogotovo “muslimanske prema Kosovu”.

Ona je rekla da će se Srbija truditi da i dalje razvija odnose sa Izraelom, ali u ovom novom svjetlu.

Prema njenim riječima, ne postoji uslov od Evrope da se pitanje Kosova riješi tokom ove godine.

“Mislim da rješenje pitanja nije vremenski oročeno, ali svakako da Evropa očekuje neki sporazum o normalizacije prije pristupanja Srbije EU. Evropa ne želi da uvozi probleme”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da EU ne može prejudicirati rješenje jer je statusno neutralna i jer pet članica EU ne priznaje Kosovo.

NEŠTO SE IZA BRDA VALJA Historijska politička zavrzlama dobija epilog: Bakir Izetbegović i Dragan Čović su se našli na prekretnici

Opasna svađa na televiziji u Srbiji: Čedomir Jovanović zbog Vojislava Šešelja napustio emisiju!