in , , ,

Hrvatski trgovac oružjem kupio tvornicu eksploziva Vitezit, koji je zapošljavao više hiljada radnika

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu ‘Vitezit’ prodana je u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu ‘Vitezit’ prodana je u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka.

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku u ponedjeljak je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS Vitezit iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljada radnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sistema Vitezit koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Nakon javne prodaje, Winsley defence group iz Odžaka, koju je zastupao advokat Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitrogloicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita, piše Viteški.ba.

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sistema Vitezit nakon tri neuspješne prodaje.

Novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je kako će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 radnika i uložili 65 miliona eura u poduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje.

Novi vlasnici također su najavili kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Potpuna obustava isporuke prirodnog gasa na 24 sata

“Napustit ću sjednicu Parlamenta BiH, odbijte mi ovaj dan”