in , ,

I Branislav Borenović “ohladio” Željku Cvijanović, a onda je žestoko napao SNSD, SDA i HDZ: “Visoki predstavnik je je davno trebao otići iz BiH!”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović potpuno otvoreno i bez uvijanja

“Visoki predstavnik je je davno trebao otići iz BiH, ali su ga sa svojim retorikom, tenzijama, sukobima, korupcijom sačuvala vladajuća trojka SNSD, SDA i HDZ. Još 2006. godine bio je pripremljen njegov odlazak, ali su ga tada, svojom pričom za dnevno-političke i potrebe kampanje sačuvali Haris Silajdžić koji je tada promovisao nemoguću zamisao BiH bez entiteta i Milorad Dodik koji je pričao o referendumu o otcjepljenju, koji danas više i ne spominje”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On kaže da nije to iznenađujuće, jer su upravo vladajuće strukture uvijek dobro sarađivali sa visokim predstavnicima – od odlazećeg Incka, do njegovih predhodnika:

“Najgori period za Republiku Srpsku je bilo vrijeme Pedija Ešdauna. Tada je, između ostalog, samo u jednom danu smijenjeno 59 srpskih funkcionera iz SDS-a i PDP-a. Glavni srbomrzac i ‘egzekutor’ bio je njegov zamjenik Grejm Dej, koji je nakon OHR-a karijeru nastavio kao savjetnik tadašnjeg premijera Dodika. Dug je i blizak odnos vladajuće osovine i Kancelarije visokog predstavnika”, ističe Borenović.

Govoreći o dolazećem šefu OHR-a, Christianu Schmidtu iz Njemačke, Borenović kaže da je on iskusan političar, iz ozbiljne stranke i ozbiljne zemlje:

“To može biti naznaka da EU želi da se još više bavi pitanjem BiH, uspostavljanjem vladavine prava i evropskim putem. Mislim da je najvažnija borba protiv korupcije i efikasan rad pravosuđa. Svjedoci smo da su se u našem okruženju uspješno borili sa korupcijom, gdje pamtimo slučaj Sanader. U zemlji koja je simbol korupcije, kriminala, nepotizma, gdje jedna kasta ima stotine miliona KM, a narodu ne ostaje ništa, jasno je da i mi imamo svojih ‘Sanadera’. Mi možemo biti uređeno, demokratsko i slobodno društvo koje ide ka EU tek kada ode visoki predstavnik, ali i kada sa političke scene odu i ovi domaći vlastodršci. Do tada ćemo grcati u nepravdi, interesima podobnih, dok oni za samo za svoju korist smišljaju sukobe i već ispraznu dnevno-političku retoriku koja ispari kada ostvare lične ciljeve i više im ne treba”, kaže Borenović.

Što se tiče poziva na sastanak kod predsjednice RS, Borenović kaže da se neće odazvati:

“Prvo sazove predstavnike vladajuće koalicije, pa se onda kao sjete opozicije. Nismo im mi ikebane za besmislene sastanke. Kažem besmislene, jer je sve već rečeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imaju zaključci i o visokom predstavniku, izvolite gospodo, sprovedete ih. Zatvorite Sud i Tužilaštvo BiH, UIO, nemojte glasati u institucijama, raspišite referendum, dogovarajte mirno razdruživanje, ispunite obećanje za NATO… sve je to izglasano u NSRS. To treba da je zvanična politika vlasti, a ne slikanje i sastanci bez ikakvog rezultata koji se koriste za dvodnevnu upotrebu kada se desi neki krupan politički događaj”, kategoričan je Borenović.

VEZANI TEKST: Hladan tuš: Mirko Šarović bez puno razmišljanja odbio ponudu Željke Cvijanović

VEZANI TEKST: Željka Cvijanović ljuta nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH

Nebojša Vukanović nakon hapšenja priznanjem sve šokirao: “Prijete mi smrću, a niko ne reaguje, suđenja su me do sada koštala 90.000 KM!”

Denis Bećirović potpuno otvoreno i bez uvijanja o državnoj imovini: “Srbija bez dozvole ne može graditi hidroelektrane na Drini i aerodrom u Trebinju!”