in ,

Ima li ili nema RS napisan “svoj non-paper”?

Analitički portal Istinomjer analizirao je tvrdnje Milorada Dodika

Analitički portal Istinomjer analizirao je tvrdnje Milorada Dodika.

Uzevši učešće na tribini pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”, održanoj 27. 5. 2021. godine u Beogradu, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govorio je i pojavama tzv “non-papera”.

S tim u vezi, na pomenutom skupu Dodik je između ostalog izjavio da Republika Srpska nije napisala nijedan “non-paper”, te da neke od njih nije ni pročitala:

“Mi nismo pisali non pejpere, neke od njih nismo ni pročitali”, kazao je Dodik 27.5. 2021. godine.

Međutim, suprotno navedenoj tvrdnji, početkom maja 2021. godine, prvi čovjek SNSD-a je, komentarišući situaciju u vezi sa neslužbenim diplomatskim dokumentima, izjavio i da je RS već napravila “neki svoj non-paper”:

“Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima”, kazao je Dodik 5.5. 2021. godine.

S obzirom na to da je Milorad Dodik u posljednih mjeseca dana iznio dvije suprotne tvrdnje po pitanju pisanja “non-papera” od strane, kako je rekao, RS, Istinomjer njegovom stavu po tom pitanju daje ocjenu nedosljeno.

Zastupnik njemačkog Bundestaga poručio: “Inzko je postao tigar bez zuba, Schmidt ne može činiti čuda!”

Vlada ZDK izvršila raspodjelu sredstava za zdravstvene ustanove