in , ,

INSTITUCIJA ZA ZAŠTITU POTROŠAĆA | Ukinuta vam je Arena Sport, nema problema. Ovo su vaša prava!

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdila je da su dobili više od stotinu žalbi korisnika

Korisnici usluga kablovske televizije Telemacha u novu godinu ušli su sa neugodnim iznenađenjem jer im je uskraćena mogućnost gledanja kanala iz Arena Sport paketa.

Nezadovoljni ovim “propustom” korisnici Telemachovih usluga na društvenoj mreži Facebooku formirali su grupu “Bojkot Telemacha” koja je do momenta nastajanja ovog teksta brojala skoro 7.000 članova.

Pisali su i Telemachu, ali i Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH

S druge strane, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdila je da su u posljednja tri dana dobili nešto više od stotinu žalbi korisnika.

“Udruženja iz RS-a javljaju da su zaprimili nekoliko desetaka žalbi i na Mtel zbog iste problematike.

U skladu sa tim, Institucija je jučer na generalni mail Telemacha poslala upit za hitni sastanak ombudsmana i članova uprave preduzeća, no, do trenutka odgovora na Vaš upit nismo dobili povratnu informaciju”, istakli su iz Institucije, piše Faktor.

Pored toga Institucija je počela izradu preporuke za preduzeće Telemach na temelju pristiglih žalbi koja će u sklopu saopćenja za javnost ugledati svjetlo dana najvjerojatnije u petak.

Budući da su ostavili rok Telemachu da im odgovore pozitivno na poziv za sastanak kako bi se pronašao model za zaštitu interesa potrošača.

Umanjen račun?

No da li korisnici od Telemacha mogu tražiti da im se umanji novčani iznos pretplate, s obzirom na to da su uskraćeni za Arena Sport paket, te kakva su općenito prava korisnika u ovakvim situacijama…

“Da. Korisnici u skladu sa općim uvjetima poslovanja koji je javni dokument objavljen na stranicama Telemacha imaju pravo na umanjenje cijene usluge.

Izmjena uvjeta

“Članak 2.16. U slučaju izmjene uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za pretplatnika, postojeći pretplatnik na kojeg se izmjene odnose ima pravo na drugi paket usluga ili drugu uslugu, ukoliko je to primjenjivo,

Može i raskinuti ugovor odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa od strane pretplatnika, u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena”, odgovorili su iz Institucije.

“Potrošač ima pravo na umanjenje iznosa mjesečnog računa na isti način i prema istim pravilima gore navedenih članaka – naglasili su.

Na kraju bitan Članak 5.1.

Rok za podnošenje prigovora ili reklamacije je 30 dana računajući od dana nastanka problema s kvalitetom pruženih usluga, odnosno od dana povrede obaveza iz pretplatničkog ugovora od strane Telemacha i 7 dana od dana prijema računa za pružene usluge.

I Članak 5.4.

Ako se utvrdi da je Telemach izvršio povredu ugovornih obaveza iz ugovora ili neopravdano obustavio pružanje usluge, pretplatnik koji je podnio prigovor ili reklamaciju na način opisan u ovim uvjetima, ima pravo raskinuti ugovor,

Ima i pravo na povrat neopravdano naplaćenih novčanih iznosa i naknadu eventualne štete prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini – zaključili su.

Ćamil Duraković: “Mi nećemo stati na putu naše borbe za Srebrenicu jer ona nije neka politička borba, već mnogo više od toga”

Irak potpisao nalog za hapšenje Donalda Trumpa