Ramić, Ingram

Institut za istraživanje genocida Kanada podržava novi prijedlog za nasljednika Valentina Inzka: “Justinu Trudeau smo izrazili zabrinutost zbog Christiana Schmidta!”

Posljednje Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predvođen Emirom Ramićem podržao je kanadsku kandidaturu Josepha Ingrama za nasljednika Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika BiH.

Kanadski ambasador i specijalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama, Robert Rae uputio je pismo ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i preporučio Josepha Ingrama za dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

IGK pisao premijeru Kanade Justinu Trudeau, a reakcija apsolutno nije izostala

IGK je početkom januara ove godine poslao pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau u kojem se izražava zabrinutost u vezi s njemačkom nominacijom Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

IGK je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Trudeaua na navedeno pismo u kome se između ostalog kaže:

“Potvrđujemo prijem vašeg pisma od 5. januara 2021. godine. Hvala vam na pisanju. Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili uvaženom Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju”.

Ingram je službovao u Bosni i Hercegovini početkom 2000-ih. Bio je direktor Svjetske banke.

Sada povremeno savjetuje vladu kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Leave your vote