Ivo Josipović direktno: “U zemljama kao BiH, gdje postoji nesporazumi, ključno je prepoznati kompromis”

Posljednje Vijesti

Ivo Josipović učesnik foruma u Sarajevu.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u Sarajevu kako je svako rješenje u kojem ključni politički faktori u Bosni i Hercegovini postignu saglasnost prihvatljivo i Evropskoj uniji.

Forum u organizaciji Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku (NCAFP), Međunarodnog centra Nzami Ganjavi (NGIC) i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti okupio je u Sarajevu bivše lidere zemalja regiona i šire kako bi razgovarali u evropskoj budućnosti. Jedan od učesnika foruma bio je i Ivo Josipović.

On je u razgovoru za N1 istakao kako je najbitnije da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju “predvidivu evropsku budućnost”.

“To je zalog mira, zalog napretka. Ja sam jedan od onih koji jako navijaju da sve ove zemlje što prije uđu u EU. Moram istaći da najviše ipak zavisi od tih zemlja. U zemljama kao Bosna i Hercegovina, gdje postoji unutrašnji nesporazumi, ključno je prepoznati kompromis. Naći optimalno rješenje koje mogu svi prihvatiti”, naveo je Ivo Josipović.

Dodao je da Hrvatska, Srbija ili EU ne mogu nametnuti rješenje BiH.

Ivo Josipović o Rezoluciji o BiH

“Ja sam protiv toga da iko sa strane daje recepte kako treba urediti odnose u BiH”, poručio je Josipović.

Pa kad je u pitanju i konstitutivnost naroda?

“I o tome treba naći konsenzus i kompromis. I ono što se vi dogovorite jedini je pravi odgovor. Ako vi ne nađete odgovor neće to niko uraditi za vas”, zaključio je.

Na pitanje kako gleda na Rezoluciju o BiH koja je usvojena u Evropskom parlamentu, Ivo Josipović je ocijenio kako je to jedan od pogleda na budućnost Bosne i Hercegovine.

“Ali ponavljam, nema te vanjske sile koja može napraviti ono što vi možete postići dogovorm u Bosni i Hercegovini. Siguran sam da svako rješenje u kojem bi se postigla saglasnost ključnih političkih faktora u BiH prihvatljivo je Evropskoj uniji”, poručio je.

Leave your vote