in ,

Izjava Elmedina Konakovića izazvala vrlo oštre reakcije: “Razotkrio se u samo par minuta”

Elmedin Konaković izazvao brojne reakcije u javnosti

Elmedin Konaković izazvao brojne reakcije u javnosti.

Izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da “nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH” naišla je na oštre reakcije.

Na upit urednika i voditelja Mate Đakovića u emisiji “Telering” da li misli da je u redu da Bošnjaci izaberu Hrvatima člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine, Konaković je odgovorio:

“Nije u redu, dakle, ja mislim da nije u redu. Mislim da to zaista jeste pitanje oko kojeg se treba sjesti i dogovorarati. Sve drugo što Čović priča je potpuna segregacija, diskriminacija, zloupotreba. U tom procesu ne bih isključio pravo da to bude osnovna tema u razgovoru o Izbornom zakonu. Ja sam to rekao više puta”, kazao je Konaković.

Na ovu izjavu Konakovića reagovao je Senad Šepić iz Nezavisnog bloka, nekadašnji Konakovićev stranački kolega u SDA.

“BiH treba pravu, a ne lažnu alternativu i zato kredibilna opozicija mora pokazati viziju i znanje za zaustavljanje negativnih trendova i okretanje države u pravom smjeru. Zato je tužno vidjeti sa koliko se populizma, ali i neznanja, posebno o državnim pitanjima u samo par minuta gostovanja na režimskoj RTRS razotkrio Konaković. On vjerovatno ne kuži, ali to slabi opoziciju, pokazuje da nema kapacitet i tako samo jača vlast”, naveo je Šepić, prenosi n1.

Povodom izjave Elmedina Konakovića na gostovanju u emisiji Telering, u kojoj je poručio kako Bošnjaci ne bi trebali birati predstavnike Hrvatima, kratak komentar medijima je dao Albin Zuhrić, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

“Izjave Elmedina Konakovića o izboru članova Predsjedništva BiH se u potpunosti podudaraju sa stavovima Draga Čovića. A u potpunoj su suprotnosti sa stavovima njegovih partnera SDP-a i Naše stranke, kao i međunarodnih presuda i EU standarda. Konaković je naime poručio svim građanskim strankama u Sarajevu da oni nemaju šta kandidovati nekog Srbina ili Hrvata za Predsjedništvo BiH, da je to ekskluzivno pravo HDZ-a”.

“Volio bih da vjerujem da se samo radi o nepoznavanju državne politike od stranke Konakovića, jer je život posvetio kantonalnim temama, jer bi sve drugo bilo sramotno. To bi značilo da je on nama poručio da se nemaju šta kandidovati u Sarajevu ni Željko Komšić, ni Saša Magazinović, ni Kojović ili Falatar, ni Slaviša Šućur”, dodao je Zuhrić.

O njegovoj izajvi komentar je dao i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, inače koalicionog parntera Naroda i pravde u Kantonu Sarajevo.

“Tri godine ginemo u Banja Luci za građansku državu, od početne podrške koju je SDP BiH kao građanska partija od 146 glasova imao, došli smo do 2100 glasova za tri godine. A onda sinoć na režimskom rtrs-u naš koalicioni iz Sarajeva podrža torovsku podelu. Vreme je za pospremanje!”, poruka je Mijatovića.

O reakcijama se naknadno oglasio i sam Konaković.

“Mašinerija reže klipove, vadi izjave iz konteksta. Spinuje i podmeće. Drugi hoće malo pažnje pa se uključuju u rasprave, pišu neistine. Oni koje istinski zanima pogledaju emisiju. Takvih je hvala Bogu najviše i zato mi rastemo”, naveo je Konaković.

Upriličena ceremonija: NATO je Oružanim snagama Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu donirao medicinsku opremu

Snažne i direktne poruke dolaze iz Srbije: Važno je da je Memorijalni centar Srebrenica kreirao arhivu