in , ,

Jako oštre reakcije pristižu iz RS zbog odluke Valentina Inzka

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak u kojem od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, traže da podnese izvještaj o

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zaključak u kojem od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, traže da podnese izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. – 2020. godine. Na upit N1 iz OHR-a su jučer odgovorili da si izvještaji visokog predstavnika objavljeni na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković rekao je da se “na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz RS”.

“Inzko je mogao da dođe u Skupštinu RS i izvještaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili”, naveo je Petković za Glas Srpske.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica smatra da se radi o “bezobraznoj konstataciji”.

“Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine RS, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao”, rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Inzko došao u Narodnu skupštinu RS, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inzkom.

Rok za dostavljanje tog izvještaja Skupštini na razmatranje je 90 dana, navodi se u usvojenom zaključku NSRS. Zahtjev za podnošenje izvještaja je tačka koju je, u ime Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, predložio šef tog kluba Igor Žunić.

“Članom 2. tačka 1. stav f Aneksa H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će Visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjenje narode, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije”, zaključeno je na sjednici.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog Visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

Visoki predstavnik u BiH uputio je 2. februara pismo predsjedniku i šefovima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

​O Inzkovom zahtjevu NSRS nije raspravljala.

Dobro pogledajte crtež, da li ste uspjeli da pronađete psa?

Komesarka Johansson boravi u BiH: Poslala dvije važne poruke!