in ,

Jasna poruka ambasadora Velike Britanije u BiH: “Dolazak novog visokog predstavnika će biti prilika za BiH”

Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje, navodi Matthew Field

Ovlast za imenovanje visokog predstavnika leži na Vijeću za implementaciju mira (PIC), a sve druge tvrdnje jednostavno nisu tačne, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da to treba da je potpuno jasno.

On vjeruje da će predstojeći dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi sa naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje.

– Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje. Ali, na kraju dana, ovdje se radi o podržavanju građana u ostvarivanju njihovih ciljeva i promjena koje žele, kao i da traže odgovornost od svojih izabranih predstavnika. Ured visokog predstavnika ima jasno definisan kriterij za zatvaranje, “5+2”, i ako je iko zainteresovan za završetak međunarodne supervizije, onda treba raditi na implementaciji tih reformi – kazao je on.

Field, također, dijeli frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani zbog nedovoljnog napretka u polju vladavine prava, bez obzira što je ovo bio glavni prioritet, kako njima, tako i na euroatlantskom putu.

– Nekoliko je konkretnih koraka koji se mogu brzo napraviti – u Zakonu o sukobu interesa, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakonu o javnim nabavkama i još nekim, tako da je na ministrima i parlamentarcima da urade ono što se treba uraditi. Ovo nisu apstraktne ideje ili zakoni. Sve ovo može pomoći izgradnji povjerenja pojedinaca, kao i onih koji možda žele investirati ovdje. Na kraju dana, ni građani, ni međunarodni partneri neće biti uvjereni dok ne vide značajne rezultate, a to znači istrage u visoko-profilnim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, optužnice i presude, te zatvorske kazne za pojedince. Tada će početi vjerovati da niko nije iznad zakona, rekao je Field za Fokus.ba.

Zbog Ratka Mladića upućene prijetnje smrću Borisu Tadiću

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić poslije presude Mladiću: “Za BiH u ovom momentu imamo tri pravca djelovanja!”