in , ,

Komšić uputio telegram saučešća: Sa tugom sam primio vijest o smrti Davida Kamhia…

David Kamhi, univerzitetski profesor na Muzičkoj akademiji u glavnom gradu BiH, bivši diplomata i istaknuti član Jevrejske zajednice u našoj zemlji, preminio je jučer

arhiv

Član Predsjedništva Bosnei Hercegovine Željko Komšić, povodom smrti istaknutog člana Jevrejske zajednice u Sarajevu Davida Kamhia, uputio je telegram saučešća njegovoj porodici i prijateljima.

– Sa tugom sam primio vijest o smrti Davida Kamhia, istaknutog člana Jevrejske zajednice i uglednog profesora Muzičke akademije u Sarajevu. Iskreno saosjećam sa porodicom, kolegama i prijateljima. Kamhi je dao nemjerljiv doprinos razvoju muzičke kulture u Bosni i Hercegovini, a ostaće zapamćen i kao vrstan diplomata u našem društvu. Molim, primite izraze moje sućuti – stoji u telegramu saučešća Komšića, saopćeno je iz Kabineta Komšića.

David Kamhi, univerzitetski profesor na Muzičkoj akademiji u glavnom gradu BiH, bivši diplomata i istaknuti član Jevrejske zajednice u našoj zemlji, preminio je jučer.

David Kamhi je violinist, rođen je 1936. godine u Sarajevu. Završio je Prvu mušku gimnaziju, zatim Srednju muzičku školu, a diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nekoliko godina je proveo na Moskovskom državnom konzervatoriju “Peter Iljič Čajkovski” i u Rimu na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia”.

Sefardikom se bavio duže vrijeme, uz održavanje predavanja i objavljivanje radova. U periodu 1993.- 1995. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995. i 1996. U periodu 1992.-1997. bio je potpredsjednik Jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”, Jevrejske opštine u Sarajevu i glavni urednik glasila Bilten.

Od 1992. do oktobra 2016. bio je predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu.

Nana Fata čeka proljeće i dan kada će joj iz avlije odnijeti crkvu: To je emanet Hamza-dede Orlovića

Analitičar Bodo Weber zabrinut zbog stanja u BiH: Uspješni pregovori vode etničkim podjelama