in , ,

Krizni štab FBiH donio novu naredbu

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio novu Naredbu

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na večerašnjoj sjednici donio je novi Naredbu, kojom se produžuju postojeće naredbe za narednih 14 dana, potvrdio je ovo za N1 član Kriznog štaba Goran Čerkez.

“Iako se situacija stabilizuje, još uvijek je zabrinjavajuća”, rekao je Čerkez.

Čerkez pojašnjava da će se pratiti situacija nakon novogodišnjih praznika, ali i posljedice priliva turista zbog otvorenih granica, te da će se nakon analize odlučiti o daljem postupanju.

Nove naredbe

Novom Naredbom koja se primjenjuje od ponedjeljka, 04.01.2021. opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana.

Novom naredbom, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”.

Za kontrolu ove odredbe zadužene su “kantonalne/županijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/županijskim propisima o javnom redu i miru.

Instrukcije

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona/županija o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

Obavezno je nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima:

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

Izuzeci

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi.

Prevencija

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati.

Ministarstvo sigurnosti BiH: Počinju radovi na izgradnji i opremanju kampa Lipa

Započeo ispraćaj šestero mladih koji su stradali u velikoj tragediji