in ,

Kurtćehajić poručio Izetbegoviću: “Ako ovo ne budeš razumio neka nam je Bog na pomoći”

Akademik Kurtćehajić pojasnio naučnu terminologiju Izetbegoviću

Prof. dr. Suad Kurtćehajić se osvrnuo na Izetbegovićevo tumačenje termina konstituivni narodi.

Poruku akademika prenosimo u cjelosti:

Ne postoje konstitutivni narodi!

Pročitaj Predsjedniče SDA Bakire Izetbegoviću na engleskom preambulu Ustava BiH kao i druge njegove dijelove.

“Piše constituent (sastavni) a ne constitutive ( konstitutivni ). Citiram:
„Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent poeples ( along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows“… Podvala je napravljena u prevodu gdje stoji: „ Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa drugima) i građani Bosne i Hercegovine ovdje određuju da je Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi“…

Sa namjerno krivim prevodom hoće se reći da su tri konstitutivna ili državotvorna naroda konstituirala Bosnu i Hercegovinu, i pritom se u stalnoj kako usmenoj tako i pismenoj komunikaciji nažalost gotovo svih bosanskohercegovačkih političara ne pominju drugi narodi i građani iako ih Ustav BiH navodi u istoj rečenici i nivou ko određuje Ustav BiH, a istina koja se želi sakriti je da je u stvari Bosna i Hercegovina iznjedrila postojanje ta tri ali i druge narode i građane Bosne i Hercegovine.

Isto tako se u RS a da pritom RAK uopšte ne reaguje, a trebao bi svaki put kad se korisi neustavni termin da izrekne ogovarajuću novčanu kaznu medijima koji imajući ustavne očigledno namjerno koriste neustavne termine. Tako se u manjem bh entitetu potpuno odomaćila praksa da se Bosna i Hercegovina stalno određuje kao državna zajednica, a u Ustavu se govori samo o državi BiH. Također stalno nam se iz RS podvaljuju termini poput zajedničke institucije a u Ustavu BiH stoji samo institucije BiH. Ili država Republika Srpska a ustavni termin je entitet Republika Srpska.

Insistiraj zbog toga Predsjedniče SDA najprije implementaciju presuda u Strazburu pa onda mijenjaj Izborni zakon. Inače ćeš omogućiti proces palestinizacije bosanskih muslimana. Ako ovo ne budeš razumio neka nam je Bog na pomoći.” – poručio je prof. Suad Kurtćehajuć.

Dušanka Majkić se opasno zamjerila Biseri Turković: Tražila je od Bakira Izetbegovića da urgira na nju!

Ustavni sud BiH donio odluku po zahtjevu Željka Komšića