in , ,

Ljutiti Mirko Šarović “bacio rukavicu u lice” Miloradu Dodiku, itekako je imao šta da mu kaže: “Uvijek se povodio ličnim a ne opštim interesima”

Šarović ističe da u izjavu Milorada Dodika da navodno neće prihvatiti imenovanje Christina Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, nažalost ne vjeruje

Prije 20 godina kada je tadašnji predsjednik RS Nikola Poplašen smijenjen od strane visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, Dodik je javno rekao da je Vestendorp donio – dobru odluku! – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Tada je, u izjavi datoj 13. marta 1999. godine, srećan zbog toga što ga je OHR spasio, odnosno ostavio u fotelji predsjednika Vlade RS, izjavio da visoki predstavnik ima pravo da poseže za takvim odlukama, doslovno izjavivši da je visoki predstavnik iznad ustava entiteta!“ – podsjetio je Šarović.

On ističe da u izjavu Milorada Dodika da navodno neće prihvatiti imenovanje Christina Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, nažalost ne vjeruje, kao ni u njegovu principijalnost koju nikada nije ni imao.

„Dodik se uvijek povodio ličnim a ne opštim interesima“ – naglašava predsjednik SDS-a.

Šarović je kazao da je Narodna skupština Republike Srpske podržala Poplašena i glasala protiv smijene, ali je odluka ignorisana i zahvaljujući upravo tadašnjem visokom predstavniku Dodik je ostao predsjednik Vlade do janura 2001. godine.

„NJegov SNSD prilikom glasanja bio je uzdržan i nije podržao većinu u NSRS da se van snage stavi odluka visokog predstavnika o smijeni tadašnjeg predsjednika Republike Srpske“ – istakao je Šarović i dodao:

„Poznata je Dodikova uloga i u narednim godinama i uporno podilaženje međunarodnoj zajednici. Ešdaunov mandat na primjer, ocjenjivao je kao period u kome je „ostvareno dosta pomaka“, a svi znamo i kako je i uz pomoć koga opet došao na vlast“ – zaključio je Šarović.

Đorđe David o Draganu Stojkoviću Bosancu: “Namazan je pokvaren, sve zna. I shvatio sam da se on ustvari sa nama zeza!”

Amra Džeko podijelila fotografiju na kojoj pozira u haljini bosanskohercegovačke dizajnerice Belme Tvico