in ,

Milorad Dodik nastavlja da i dalje ide po svom, prozvao je Vijeće za provedbu mira: “RS ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Dodik je rekao da je Vijeće za provedbu mira (PIC) “blefirajući nešto navodno imenovao”, ocijenivši da je riječ o “neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja”.

– Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i nećemo prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije – rekao je Dodik, prenosi Fokus.

On je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Schmidta, jer, kako kaže, on nije formalno ni imenovan.

– Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Njemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije u redu, niste u pravu, lažete, blefirate i petljate – rekao je Dodik.

On je poručio da RS neće pristati na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

– Nema ni Vijeća sigurnosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja – rekao je Dodik.

On je ocijenio da “na jedan arogantan, nepošten način pokušavaju da izvrgnu ruglu međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi”.

– Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi – rekao je Dodik.

Dodao je da je “ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne vjeruje u BiH”.

– Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira – rekao je Dodik i poručio da je “na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava”.

U javnom diskursu, kako je kazao, već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Schmidt nije imenovan.

– To je pokušaj imenovanja, to je blef, ako prođe prođe – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “oni moraju da se suoče s činjenicom da je NSRS donio zaključke koji su veoma precizni i jasni”.

– Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti nijedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave – rekao je Dodik.

Da se ne zaboravi: Dan bijelih traka obilježen i u Norveškoj

Značajan nedostatak radnika: Njemačke kompanije u potrazi za zanatlijama