Milorad Dodik se sa ovim izjavama itekako i to “opasno igra s vatrom”: “Da NSRS pripremi novo zakonodavstvo, da odbacimo nadležnost Ustavnog suda”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako bi Narodna skupština RS trebala poništiti sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, a osvrnuo se i na rad Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud uvodi Albanca, koji je sudija, koji je poznati prijatelj muslimana ovdje u BiH. A kada mi to kažemo, onda će reći ‘Dodik je šovinista’, šta ti imaš protiv? Imam! Itekako imam protiv toga da dolazi neko iz Albanije i imajući u vidu naše odnose koje imamo već neraščišćene imamo, i upravo taj dio da je on dio lobiranja muslimana da on dođe unutra“, izjavio je između ostalog Dodik.

“Dati rok Narodna skupština Vladi da u roku od tri mjeseca pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza RS, da uspostavi vojsku RS i visoki tužilački savjet RS, da odbacimo nadležnost Ustavnog suda izvan onoga odlučivanja o ustavnim stvarima“, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama RS, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo tog bh. entiteta.

“S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da RS kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH”, izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Početkom oktobra prošle godine Vijeće ministar donijelo je odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Preko 50 površine RS prekriveno je šumom, milion i 280 hiljada hektara. Vrijednost šumskog zemljišta i šume procijenjena je na minimalno 7 milijardi maraka. Ne treba zaboraviti kako je Srbija, najveći kupac obveznica Republike Srpske, a obveznice čine javna dobra, uz ostalo i šume.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.