Milorad Dodik se silovito obrušio na Biseru Turković, uputio je vrlo oštre kritike: “Ona ruši Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i nije joj prvi put”

Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritikovao je danas izjave ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je boravila u službenoj posjeti Njemačkoj.

“Ona pokazuje sposobnost da radi mimo Ustava BiH i mimo stavova Predsjedništva. Predsjedništvo je jedino mjesto gdje se usaglašava spoljna politika Bosne i Hercegovine. Ministar inostranih poslova ne može da nastupa niti da iznosi stavove ako nema usaglašenog stava. Ona može samo da kaže da postoji stav o tome i to je jedina uloga koju ona ima. Međutim, ona ignoriše i na taj način ruši Bosnu i Hercegovinu i njene institucije i nije joj prvi put. Proglašava nas raznim kvalifikacijama”, naveo je Dodik – prenosi N1.

Podsjetimo, Turković koja je boravila u Njemačkoj je jučer govorila o prisustvu i eventualnom zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u BiH, koje je akutalno u zadnje vrijeme.

“Posljednjih godine se vode polemike oko prisustva OHR u BiH, postoje snažni pritisci u našoj zemlji i inostranstvu za odlaskom prvog čovjeka OHR. Lično smatram da OHR treba ostati i imati još snažniju i aktivniju ulogu. BiH je kompleksna zemlja s komplikovanim sistemom odlučivanja. Kada on postane funkcionalan, kada postanu politički predstavnici koji ce se boriti svim snnagama da povećaju funkcionalnost zemlje, kada prestanu priče o potenicjalnoj podjeli zemlje i kada svi budemo snažno radili na napretku, to će biti vrijeme kada nam Visoki Predstavnik neće biti potreban. Zasad nam treba njegova pomoć”, zaključila je Turković.

Kratko je govorila o pritiscima i uplitanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja BiH, pogotovo u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

“BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele. Mi se zalažemo za sveobuhvatne promjene u zemlji koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava. To su vrijednosti EU i to su vrijednosti kojima teži većina građana BiH”, navela je Turković.

Leave your vote