in ,

Milorad Dodik: “Srbi su na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika Valentina Inzka”

Dodik je naglasio da je Inzkov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Dodik je naglasio da je Inzkov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez RS.

“Ovdje živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživjeće i Valentina Inzka”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Inzko činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da RS bude razvlašćena.

“To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Inzko i drugi koji su ovdje, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u cjelini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

“Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlaštenjima /donesena 1997. godine na sastanku Savjeta za sprovođenje mira u Bonu/ koja ne postoje. Tamo nikad niko nije dao ovlaštenja, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocjenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp koji je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Inzko sada /zahtjevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić / još jednom na ružan način obračunava sa RS.

Mladen Bosić: “Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku”

Vučić nedvosmislen: Situacija sa Kosovom i RS “upitna”, neću da lažem narod i da kažem da će situacija biti lakša!