in

Mirko Šarović odgovorno tvrdi: Miloradu Dodiku odgovara da ostane Valentin Inzko, 5.000 vakcina koje su neposredno došle u BiH su kap u moru

Predsjednik SDS, najjače opozicione stranke u RS-u i zastupnik u parlamentu BiH Mirko Šarović, rekao je danas za N1, da 5.000 vakcina koje su neposredno došle u BiH su kap u moru

Predsjednik SDS, najjače opozicione stranke u RS-u i zastupnik u parlamentu BiH Mirko Šarović, rekao je danas za N1, da 5.000 vakcina koje su neposredno došle u BiH su kap u moru, te da treba zahvaliti Srbiji, ali ostaje gorak ukus vlasti da nisu uspjeli da obezbijede vakcinu za građane BiH.

Kazao je i da smo posljednji u Evropi, i u regionu, i da je potpuno nezvijesno kada će se vakcinisiti većina stanovništva u BiH.a

“Vjerovatno negdje kasno u ovoj godini, ako i do tada bude. Jedna tužna i loša vijest”, naveo je.

Na to idu i komentari, dodao je, proslava i dolazak određenih muzičara i političara na “korona derneke”.

“Ne bih govorio o imenima. Generalno mislim da je to loše ukoliko se drastično krše ovi teški uslovi fukcionisanja cijelog društva u BiH, da li se to radilo na Palama ili bilo gdje drugo. Nadležni bi to trebali da sankcionišu”, istaknuo je.

Dodao je da je društvo spalo na najniže grane u posljednih 20 godina.

“Odgovornih je mnogo i ne vidim da će se išta mijenjati u ovoj godini. Izlaz nije samo u sankcijama nego u promjeni zakonodavstva“, rekao je.

Possebna sjednica NSRS bila je održana zbog zatvaranje ureda viskog predstavnika u BiH. Komentarisao je i ta dešavanja, kazavši da su imali burnu sjednicu.

“Učestvovao sam na njoj. I stranka koju vodim i ja, zalažemo se za to da treba praviti uslove za odlazak visokog predstavnika iz BiH, naprosto jer je nenormalno da zemlja ima visokog predstavnika, ali način na koji to radi Milorad Dodik potpuno je neprihvatljiv. Kontraproduktivan je i ne mislim da će nešto da donese. To je predstava za javnost, ali samo za Republiku Srpsku”, naveo je.

Mišljenja je da sigurno visoki predstavnik može da ode iz ove zemlje kada se ispune određeni uslovi ili kada se sve strane u BiH dogovore oko toga.

“Međutim, ne vidim na vidiku tu mogućnost, s obzirom da tako nešto zagovara samo RS. Ova sjednica je služila za neku unutrašnju predstavu Milorada Dodika. Radi to zbog političkih poena, ali moguće i radi ostanka Inzka na ovoj poziciji. Ako se najavljuje dolazak visokog predstavnika iz Njemačke, to nije obična stvar i ima svoju težinu. Mlatiti i udarati sa imenom jednog od najuglednijih ličnosti u njemačkom društvu, ranijeg ministra u njihovoj vladi, gospodina Schmidta, to nije jednostavno, s obzirom na uticaj Njemačke. Iza Inzka ne stoji ni jedna velika zemlja i ništa posebno nije uradio”, rekao je Šarović.

Kazao je i da mu se čini da “Dodiku odgovara da ostane Valentin Inzko i da ono što on danas radi u Republici Srpskoj, ne bi mogao raditi u drugim nekim okolnostima.”

“To su ključni motivi, meni se čini”, zaključio je

Šta je ovo ljudi dragi? Velike gužve ispred restorana Seje Brajlovića nakon što je objavio da večeras časte

Američki New York Times pisao o ostvarenju Jasmile Žbanić, Quo Vadis, Aida?: Film o genocidu u Srebrenici nudi mračne odgovore…