in ,

Mirko Šarović žestoko “udario” po Miloradu: “SDS nije dao saglasnost Dodiku da ide na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom”

Mirko Šarović se obrušio na Milorada Dodika zbog Recepa Tayyipa Erdogana.

Mirko Šarović se obrušio na Milorada Dodika zbog Recepa Tayyipa Erdogana.

“SDS nije dao saglasnost Miloradu Dodiku da ide na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom”, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera. Znači, ona ima čak i privatni karakter i nemamo mi neki sadržaj vezano za tu posjetu. Ide se sa dvojicom drugih članova Predsjedništva.

Ja smatram da treba ići na slične diplomatske sastanke samo ako to ima smisla i ako se razgovara o ovim ključnim temama koje su za nas danas vrlo važne – kazao je Šarović za BN televiziju.

Činjenica jeste, smatra Šarović, da je Dodik obavijestio lidere opozicije, šefove stranaka. Kaže da je njega nazvao i rekao da ide na taj sastanak i ništa više.

– Ja sam mu rekao da je to njegova odgovornost i da zna, da računa da će sigurno da bude kritikovan zbog toga, uopšte zbog toga što je to posjeta takvog karaktera da ne daje prostora za razmišljanje o tome da će se neke stvari suštinske za RS tu dogovarati – naveo je Šarović.

Šarović je naglasio da se ne zna o kojoj će se temi razgovarati.

– Naprosto, suočeni smo i s manipulacijama u smislu da ne znamo, mislim, opozicija daje saglasnost Dodiku da ide… Niti je tražio, niti mi dajemo saglasnost na bilo koji način. I potpuno je to, rekao bih, pravljenje neke vrste alibija sa opozicijom, što je nepotrebno i neprihvatljivo, apsolutno – rekao je predsjednik SDS-a, i dodao da on u ovakvim okolnostima ne bi otišao na sastanak.

Komentarišući to što je Dodik prekršio zaključke NSRS, Šarović kaže da postoje jasni stavovi NSRS, postoje i razlozi kada se može učestvovati u odlučivanju u Predsjedništvu, u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara, kada su ozbiljni interesi RS, i onda kada bi šteta bila veća neučestvovanjem u takvom odlučivanju.

– Generalno, mislim da je atmosfera takva da o svakom susretu, bilo kog nivoa, treba da imamo vlastitu odgovornost i da razmišljamo o tome da li je potrebno ili nije da se pojavimo, je li to korist, interes, da razgovaramo o onome što danas zaokuplja našu javnost. Tako da u ovom slučaju smatram da nema potrebe da se u tome učestvuje – zaključio je Šarović.

Tragično jutro u našoj zemlji, jedna osoba poginula, dvoje povrijeđeno

Žustra reakcija SDA: “RS neće dobiti niti 1 KM više od onoga što im pripada, Milorad Dodik može zaboraviti na već isplaniranih 30 miliona KM od MMF-a”