in , , ,

MORH o smrti pet vojnika u Hrvatskoj: “Slučajevi nisu povezani. Niko u sistemu nije kriv, svi su individualni”

Konferencija Ministarstva odbrane Hrvatske zbog smrti petero vojnika

Konferencija Ministarstva odbrane Hrvatske zbog smrti petero vojnika.

Ministarstvo odbrane Hrvatske održalo je konferenciju za novinare zbog smrti petero vojnika i vojnikinja u posljednjih mjesec dana.

Na konferenciji su sudjelovali državni tajnik Ministarstva odbrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja, bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Nijedan slučaj nije povezan. Svi su individualni. Svaka ova smrt nije vezana za službu. Nije nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sistema. Da, on se dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sistema. To je važno za reći. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi, i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani”, rekao je Branko Hrg.

“Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i osobne sudbine. Volio bih da nikad više ne moramo stati pred vas zbog ovakvih stvari”, dodao je Hrg.

“Samoubojstva se u OS smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima se bavi zapovjedni lanac, psihološka i zdravstvena struka. U zadnjih 20 godina do danas… 2011. nije bio nijedan slučaj samoubojstva u OS, u svim drugim godinama je bilo. Kretali su se od 1-4. U ovoj godini imamo 5 samoubojstava, a četiri su se dogodila od juna do danas”, rekao je.

Istrage su u tijeku. Kako se može tvrditi da nijedan slučaj nije vezan za službu?

“Imamo indikatore koji upućuju na sasvim druge razloge. To su kompleksni problemi, neki vezani ne samo uz preminule nego i ljude u njihovoj okolini. Ništa ne ukazuje da su samoubojstva povezana sa službom”, kaže Olujić.

Ima li povezanosti s drogom?

“Nemam uvid u sve istražne radnje. Ni u jednom slučaju, koliko znam, nije u pitanju ovisnost o drogama. Slučaj vojnika koji su bili pozitivni na droge nije povezan s ovim slučajem, nema indikacija.”

Hoće li se pojačati broj psiholoških testiranja?

“Testiranja su učestala. Svake tri godine je obavezan liječnički pregled, dodatno se rade i psihološka testiranja”, zaključeno je.

Ozbiljne najave Draška Stanivukovića, živi bili pa vidjeli: “To će biti simbol sravnjivanja sa zemljom privatnih institucija”

Jako ozbiljno i nedvosmisleno upozorenje UNHCR-a zbog dešavanja na granici Hrvatske: “Mnogo dojava o nasilju policije”