in ,

Nakon poziva u pomoć iz Predsjedništva BiH stigao nedvosmislen odgovor iz OHR-a: “Gašenje požara je obaveza”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je pozvao odgovorne da se, kako je naveo, angažuju i učine sve kako bi se pomoglo građanima

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je pozvao odgovorne da se, kako je naveo, angažuju i učine sve kako bi se pomoglo građanima koji žive u područjima zahvaćenima požarima, a sve nakon zahtjeva Predsjedništva sa današnje sjednice.

Kako su napomenuli iz Ureda visokog predstavnika (OHR), požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su, kako su istakli, humanitarno pitanje koje utječe na sve građane u pogođenim područjima.

“Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu”, poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da, kako su naglasili, djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije, saopćili su iz OHR-a.

Naime, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ranije danas na sjednici, kojoj opet nije prisustvovao član iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD), zatražilo pomoć od visokog predstavnika.

Inače, zbog Dodikovog neprisustvovanja sjednicama nije moguće angažovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) za gašenje požara – prenosi Klix. Da bi se to desilo potrebna je saglasnost svih članova Predsjedništva.

Najveći svjetski pustolov Kristijan Ilinčić o stanju u Afganistanu: “Odvode djevojčice, stiže horor…”

Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: “Nećemo ginuti u ratu u kojem se vojska te države predala”