in ,

Nedvosmislena reakcija Ambasade SAD nakon nacionalističkih uvreda Milorada Dodika na račun članice CIK-a: “To je govor mržnje!”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je na uvrede koje na račun članice Centralne izborne komisije (CIK) Vanje Bjelice – Prutine

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je na uvrede koje na račun članice Centralne izborne komisije (CIK) Vanje Bjelice  Prutine jučer iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjetimo, Dodikova reakcija uslijedila je nakon poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.

Dodik tvrdi da je CIK poništio izbore samo na “srpskim” biračkim mjestima, ali nije u većinski bošnjačkim.

“U potpunosti podržavamo napore Centralne izborne komisije BiH na provođenju Izbornog zakona i istraživanju svih nepravilnosti koje su dokumentirane u Srebrenici, Doboju, i ostalim biračkim mjestima.

Uloga CIK-a je od ključnog značaja da se osigura povjerenja građana u izborni proces i da se njihov glas računa”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Dodali su da politički lideri koji imaju validne razloge za zabrinutost u vezi integriteta izbornog procesa trebaju dati svoju podršku logičnim poboljšanjima koja su navedena u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije umjesto što potkopavaju legitimitet institucija Bosne i Hercegovine.

“Nema mjesta za govor mržnje i podjela, kao ni za lične napade na javne službenike. Pozivamo političke lidere da se posvete civiliziranom dijalogu i promoviranju tolerancije i poštovanja, te da, tokom 2021. godine, preuzmu odgovornost za izborne reforme koje imaju za cilj unaprijeđenje integriteta izbora”, kazali su Ambasadi.

Dodik je, podsjetimo, rekao je da odluka CIK-a, kojom su poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, priprema za opće izbore u kojima “oni žele da mešetare.”

Za tu odluku glasala su dva člana CIK-a iz reda srpskog naroda, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica – Prutina koju je Dodik “prozvao” zbog toga što je udata za Bošnjaka.

“Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte?”, rekao je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći o odluci Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Srebrenici.

Bakir Izetbegović posljednjim kontroverznim izjavama izazvao veliku pometnju u RS, mnogi smatraju da je mogao biti blaži te da je pretjerao!

ŠTO HITNIJE I BEZ ODLAGANJA Recep Tayyip Erdogan pozvao članove Predsjedništva BiH da dođu u posjetu Turskoj!