in , ,

Nezapamćena bruka u BiH, predstavnici HDZ-a “ne znaju da pročitaju” pismo Valentina Inzka: “Dobili smo to, na nekom jeziku…”

Političari su se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara raspravljali i o potpuno nevažnim stvarima, a Ivan Zelenika iz HDZ-a je nadmašio sve

Političari su se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara raspravljali i o potpuno nevažnim stvarima, a Ivan Zelenika iz HDZ-a je nadmašio sve.

Da su mnogi bh. političari toliko nepismeni da ne znaju ni kojim jezikom se priča u državi u kojoj žive i od koje hljeb uzimaju potvrđuje i današnja situacija – piše bhdijaspora.net.

Tako su predstavnici Kluba Hrvata tražili da im se Inzkov materijal dostavi na hrvatskom jeziku, jer, kako tvrde, “bošnjački” ne razumiju.

Naime, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara HDZ-ov Ivan Zelenika kazao da se u “njihovoj literaturi” bosanski jezik naziva bošnjački, a da su tu i hrvatski i srpski.

Tvrde da ne znaju da pročitaju pismo Valentina Inzka, jer nije napisano na hrvatskom.

“Mi smo neko pismo dobili, na nekom jeziku, ja ga ne znam. Molim da se ubuduće Gradska služba Grada Mostara potrudi da nam dostavi sve dokumente na hrvatskom jeziku, barem Klubu Hrvata“, rekao je jedan od predstavnika Kluba Hrvata.

Prije toga mu je na ranije izrečeno prigovorio SDA-ov Adil Šuta kazavši da se jezik naziva bosanski te da je to ustavna kategorija.

HDZ-ov vijećnik Marko Novak ranije je prigovorio da mu je Inzkovo pismo dostavljeno na nekom nerazumljivom jeziku te da traži da se njegovom klubu dostavljaju materijali na hrvatskom jeziku, a rekao je da su službeni jezici hrvatski, srpski i bošnjački.

Javio se i Arman Zalihić vijećnik Bh. bloka koji je rekao:

“Ja koristim hrvatsku standardizaciju za mene jednog te istog jezika pa sam ipak razumio pismo, uprkos svemu”.

Kultni glumac Izudin Bajrović uputio žestoku poruku bh. političarima nakon što je film “Quo, Vadis, Aida” ušao u uži krug za Oskara

Željko Komšić zagrmio: “Pozivam Dragana Čovića da BiH tuži u Strazburu ako smatra da su Hrvati ugroženi!”