in ,

Oglasila se Ambasada Rusije u BiH nakon imenovanja Schmidta: “Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet”

Ambasada je pozvala svoje partnere da još jednom procjene posljedice svojih “nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini komentarisala je imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH te su izrazili “svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem”, kako su naveli u saopćenju.

“Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, istakli su.

“S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a. Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Daytona”, navedeno je u saopćenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Pozvali su svoje partnere da još jednom procjene posljedice svojih “nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”, kako su istakli.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Sada je zvanično potvrđeno: Poznato kada Gradonačelnica Sarajeva dolazi u Banja Luku!

Niko nije znao zašto se Azra Husarkić povukla iz Zvezda Granda: Sada je progovorila i otkrila prave razloge napuštanja takmičenja!