in ,

Oglasili se iz SDA: “Ustavni sud BiH je potvrdio, odluku o koncesijama donosi država, a ne entiteti”

Oglasili se iz SDA

Oglasili se iz SDA.

Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, ponavljaju iz SDA, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti, kako je i potvrdio UStavni sud BiH.

“Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini”, kažu iz SDA.

Pozvali su vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima.

“Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutrašnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz SDA.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske održanoj 17. maja u Banjoj Luci položila kamen temeljac za Hidroelektranu Buk Bijela, čija gradnja je zajednički projekt vrijedan 220 miliona eura

Nikšić: “HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona se svodi na ‘brojanje krvnih zrnca’ odnosno ad hoc treći entitet”

Čojstvo vozača kamiona: Bosanac u Belgiji pronašao novčanik pun para i vratio vlasniku