in ,

Oglasio se Bakir Izetbegović: “Christian Schmidt iza sebe ima cijeli svijet, nadam se da će u RS odustati od blokada prije smjena”

Bakir Izetbegović se oglasio, komentarisao je preuzimanje funkcije visokog predstavnika od strane Christiana Schmidta. 

Bakir Izetbegović se oglasio, komentarisao je preuzimanje funkcije visokog predstavnika od strane Christiana Schmidta.

“Aktuelna politička situacija, reakcije iz RS-a na odluke Valentina Inzka te neke unutrašnje stvari teme su današnjeg sastanka Predsjedništva SDA u Sarajevu”, kazao je prije početka sastanka predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Na komentar šta očekuje od dolaska novog visokog predstavnika te kako će se razviti situacija u RS-u kaže da u prvih mjesec dana neće biti ništa posebno, a onda će političari iz RS-a neumitno sudariti s instiucijama Bosne i Hercegovine, predstavnicima međunarodne zajednice, PIC-om i OHR-om, i ne bih rekao da će u tom sudaru moći da nadjačaju.

“Nadam se da će odustati prije smjena”, izjavio je on.

Kazao je kako u BiH mora biti mir, stabilnost, da se ne mogu negirati zločini, genocid, suprostavljati presudama Haškog tribunala…

“Nadam se da će nakon augusta svi to shvatiti i da će se krenuti ka normalizaciji stanja u zemlji”, izjavio je on – prenosi Klix.

Za novog visokog prestavnika Christiana Schmidta je kazao kako je to jedan političar od iskustva, odlučan i uspješan, koji iza sebe ima njemačku državu i cijeli civilizirani svijet.

Albin Kurti: “Otvoreni Balkan” više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine”

Mirko Šarović nakon inauguracije Christiana Schmidta: “U narednim danima trebamo vući mudre poteze”