in ,

Oštra reakcija na saopštenje Ambasade Rusije u BiH: Opasno uslovljavanje i ucjenjivanje BiH

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savezu znači dugotrajan i stabilan mir koji Rusija ovim, ali i drugim istupima, narušava, poručuju

Povodom saopštenja Ambasade Rusije, u kojem se približavanje BiH NATO savezu naziva neprijateljskim činom te se upozorava na reakciju Rusije, reagovala je Naša stranka.

“Saopštenje Ambasade Rusije treba nas motivirati na što brže i odlučnije krupne korake ka NATO savezu”. Njihova prijetnja da će ‘praktično približavanje’ BiH NATO-u smatrati neprijateljskim činom govori da upravo Rusija radi ono za šta optužuje NATO: slabi regionalnu bezbjednost i stabilnost te generiše psihologiju rata. Mi nećemo, zajedno sa Srbijom, ostati pusto rusko ostrvo u srcu Evrope koje služi samo liječenju njihovih geopolitičkih frustracija”, navode iz Naše stranke.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savezu znači dugotrajan i stabilan mir koji Rusija ovim, ali i drugim istupima, narušava, poručuju.

“Ovakvo opasno uslovljavanje i ucjenjivanje BiH na polju njenih vanjskopolitičkih kretanja traži, također, i hitnu reviziju naših odnosa s Rusijom. Također, zadatak koji je pred nama, ali i pred dijelom međunarodne zajednice (SAD-om, EU te svim članicama PIC-a osim Rusije) jeste osmišljavanje i hitna provedba obuhvatne strategije na suzbijanju ruskog uticaja u BiH”, naveli su iz Naše stranke.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer je izdala saopćenje u kojem, između ostalog navode da “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja (Rusija op. a.) će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

Rusi dobili odgovor od Komšića: “Govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima, a ni nama”

OHR o stavu Ambasade Rusije: “Nećemo komentirati izjave ruske strane, ali skrećemo pažnju na jednoglasno usvojeni Zakon o odbrani”