in ,

Ovih pet ljetnica sad se sadi, a najbolje od svega – briga za njih je minimalna!

Uz zaštitne rukavice, od alata vam doista ne treba puno za sadnju – dovoljna će biti lopatica

Ako ste ove godine, ili kao većina nas, još prošle, krenuli aktivnije vrtlariti, evo sjajnih prijedloga za balkon i vrt u cvatu sve do jeseni.

Skorašnje proljeće idealno je vrijeme je da se okušate i prepustite radosnom iščekivanju hoće li se biljka naviknuti na uvjete i njegu koje ste joj omogućili….

Za početak – odaberite naravno vrste koje ne zahtijevaju puno truda i koje će lako, ako se bude pridržavali uputa o položaju i zalijevanju, uspjeti i pružiti vam pravo malo kolorističko zadovoljstvo. Za vas smo odabrali popularne ljetnice – bakope, petunije, begonije i pelargonije te tamjan.

Uz zaštitne rukavice, od alata vam doista ne treba puno za sadnju – dovoljna će biti lopatica. Za kasniju njegu treba vam poljevačica i škare ukoliko kanite oblikovati svoje cvijeće.

Petunija & tamjan

Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. I njih i tamjan posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra. Foto:

Pelargonija & bakopa

Pelargonije jako vole sunce i vodu. Kako bi bolje i duže cvale, redovito uklanjajte uvele cvjetove i lišće. Bakopi je također potrebno puno vode, a uspjevat će i u polusjeni.Bakopa je puzava tj. viseća ljetnica, koja se spušta niz cvjetnjake poput zeleno-bijelog slapa i izrazito se ističe tijekom ljeta na balkonima i visećim posudama. Naraste dužine otprilike 50 – 90 cm i ima bezbroj malenih sitnih cvjetića koji nisu veći od centimetra. Bakopa cvjeta tijekom cijelog ljeta do kasne jeseni tj. dok ne dođe mraz i velike hladnoće, ona će skroz bez prestanka stvarati na tisuće malenih cvjetića. Treba je zalijevati redovito i tijekom ljeta treba pripaziti da se biljka ne zasuši jer će tada izostati cvjetovi na tjedan do dva dana. Nije zahtjevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni cvijet.

Begonija

Najbolje uspijeva u polusjeni zaštićenoj od vjetra. Tako može cvasti od svibnja do dolaska mraza i hladnoće. Može narasti do 30 cm. Gomoljasta begonija potječe iz Južne Amerike, a pripada porodici begonija, Begoniaceae. Listovi su joj malo dlakavi, svijetlozelene boje, dok su stapke i stabljika crvenkasto bakrene boje. Ova begonija cvate prekrasnim jarkim cvjetovima svih nijansi žute, narančaste, ružičaste i crvene boje. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki svih veličina i raznih oblika. Razdoblje cvatnje je od svibnja pa sve do kraja listopada. Za rast zahtijeva polusjenovito ili polusunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, osobito za vrijeme rasta i cvatnje.

Akademik Suad Kurtćehajić: Bogićevićevo povlačenje kandidature je ozbiljan šamar našim vlastodršcima!

DOKUMENTARAC VEDADA IBIŠEVIĆA U petak premijerno na TV ekranima, film “Ispunjeni snovi”