in , ,

Pandurevićka “vratila na fabričke” Košarca: “Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pretvorilo se u Ministarstvo ekonomske devastacije”

Kazala da je ministar Staša Košarac za godinu dana uspio uništiti sve na čemu se radilo godinama

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pretvorilo se u Ministarstvo ekonomske devastacije, zbog čega su nam uvedene sankcije Energetske zajednice, zabranjen izvoz krušaka iz RS u Rusiju, kazala je Aleksandra Pandurević.

Domaći peradari bi već u aprilu mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz pilećeg mesa i jaja za industrijsku proizvodnju u EU, dodala je ona.

Kazala je da je ministar Staša Košarac za godinu dana uspio uništiti sve na čemu se radilo godinama.

“U decembru prošle godine, ruska strana je zvanično upozorila Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da je njihova fitosanitarna inspekcija pronašla smeđu trulež u kruškama koje su uvezene iz Republike Srpske. Ministar Staša Košarac nas je tada uvjeravao da je sve uredu, umjesto da je pročitao Protokol koji je Ministarstvo potpisalo sa ruskom stranom 2016. i u kojem jasno piše kakve su posljedice ukoliko se dva puta pronađu štetni organizmi, i da odgovornost nosi Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH”, pojasnila je Pandurevićeva.

Da je ministar Košarac sa svojim timom radio kako treba i reagovao nakon prvog upozorenja ruske strane, kaže Pandurević, ne bi nam se desilo da u Rusiju 10 dana nakon tog ode nova količina krušaka koje imaju smeđu trulež i da je od 25. januara zabranjen izvoz krušaka iz Republike Srpske u Rusku Federaciju.

„Bojim se da će nam se situacija ponoviti i sa piletinom i jajima koje izvozimo u EU, jer je ministar Košarac nezainteresovan ili ne zna kako da ispuni obaveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku proizvodnju“ – ističe

Ona je kazala da je bilo dovoljno da Košarac zamoli kolege iz Srbije za pomoć i oni bi nam sigurno pomogli, kao što su to uvijek činili, a ovako, BiH će ostati bez prava pristupa fondovima EU za energetske projekte.

Oglasio se imam kojem su prijetili da će ga zakopati zbog Dženana Memića: “Ovo je početak pobjede!”

Igor Radojičić odgovorio Drašku Stanivukoviću: “Dokazati ću da sam radio svoj posao zakonito, u najboljem razvojnom periodu grada Banjaluka”