in , ,

Papa Franjo upozorio na dramatičnu situaciju na granici BiH i Hrvatske nastalu zbog migrantske krize

Apelovao na zaštitu migranata

Papa Franjo je danas apelovao na zaštitu migranata koji se kreću balkanskom rutom tj. onih kojima se ne dopušta da pređu preko hrvatske granice.

Apel je uputio nakon molitve, a prije svega se odnosi na maloljetne migrante. Riječ je o hiljadama ljudi iz različitih dijelova svijeta koji pokušavaju doći do zapadnoevropskih zemalja.

“Želio bih se požaliti na patnje maloljetnih migranata bez pratnje. Ima ih veoma mnogo. Nažalost, među njima su i oni koji su iz različitih razloga prisiljeni napustiti domovinu. Postoje desetine djece i mladih bez porodice koji su izloženi mnogim opasnostima. Posljednjih dana sam informisan o dramatičnoj situaciji u kojoj su se našli oni na tzv. balkanskoj ruti. Ali, njih ima na svim rutama. Pobrinimo se da ovim krhkim i bespomoćnim ljudima ne nedostaje odgovarajuća pomoć i povlašteni humanitarni kanali”, poručio je papa, a objavio je portal papinskog vijeća za odnose s javnošću Vatican News.

Prema pisanju ovog portala, više od devet hiljada migranata i izbjeglica nalazi se u Bosni i Hercegovini, gdje preko balkanske rute, pokušavaju dospjeti u Hrvatsku, odnosno EU. Podsjetili su da su smješteni u prihvatnom kampu Lipa i drugim prihvatnim centrima. Većina njih dolazi iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Irana.

Tu su i migranti iz sjeverne Afrike kojima je balkanska ruta sigurnija za kretanje od mediteranske.

Napomenuli su da je banjalučki biskup Franjo Komarica nedavno pozvao političare da uz pomoć međunarodnih institucija riješe ovu humanitarnu katastrofu na efikasan način i čim prije.

SIJEVA SA SVIH STRANA Okršaj Salema Marića (SDA) i Armana Zalihića (SDP)!

Mladen Bosić: “Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku”