in , ,

Pobuna Srba u Drvaru protiv zastave tzv. Herceg-Bosne: “Ovo je čista provokacija!”

Radanović podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva “županija”

Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom, poručio je predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu”, rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ukoliko Livanjski kanton usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva “županija”.

Radanović je pozvao aktuelne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima Livanjskog kantona da odgovore otkuda neustavna zastava “Hercegbosanske županije” u Drvaru nakon 15 godina.

“Ko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci”, pita Radanović.

On je naveo da se u pitanje dovodi i da li su u novoj Vladi Livanjskog kantona legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda.

“Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je sa ljudima koji nose hipoteku ustaške politike”, tvrdi Radanović.

I načelnica opštine Dušica Runić rekla je da postavljanje neustavne zastave “Hercegbosanske županije” na zgradu Policijske uprave u ovom mjestu, te da se srpski povratnici u Drvar više od 20 godina bore sa raznim provokacijama.

“Ukupno 95 posto srpskog stanovništva u Drvaru zaslužuje da se poštuje kompromisni dogovor, a to je da se ne ističu nacionalna obilježja koja ih mogu uvrijediti”, rekla je Runić.

Odlukom Ustavnog suda Federacije BiH od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. upotreba zastave kao simbola kantona je proglašena neustavnom.

Vraćaju se gledaoci na tribine bosankohercegovačkog kluba i ostalih klubova u ZHK

Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH!