in , ,

Pred Sudom BiH svjedočio i komandant Dragan Vikić: “Čuo sam rafalnu paljbu, rekli su mi da ih je Brko Herenda pobio”

Komandant Dragan Vikić se oglasio tokom ročišta u Sudu BiH.

Komandant Dragan Vikić se oglasio tokom ročišta u Sudu BiH.

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Sarajeva.

Kako se navodi u optužnici, dana 22. aprila 1992., osam vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), među kojima su bili Dragomir Đerić i Vlajko Golubović su zarobljeni nakon što je pukla guma gusjenice transportera koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Danas je svjedočio Dragan Vikić kao posljednji svjedok odbrane – prenosi Avaz.

Vikić je u svom svjedočenju naglasio da nije mogao svojevoljno voditi Odred za posebne namjene.

– Nadređeni su mi bili pomoćnik ministra, zamjenik ministra i sam ministar. Dobivao sam naredbe po kojima sam i postupao – rekao je Vikić.

Advokatica Vikića, Adna Dobojlić priložila je akt za koji smatraju da je falsifikovan, a koji je tužilaštvo uvrstilo kao dokaz.

– Taj akt sam prvi put vidio kada ga je tužiteljica predala. Nikad ništa nisam potpisao što nije protokolisano. Na papiru se vidi da su drugačiji font i slova od onih akata koje sam ranije potpisivao. Čak nije ni moj potpis to – rekao je Vikić.

Na pitanje advokatice Dobojlić gdje se nalazio 22. aprila, Vikić je rekao da je bio u Domu policije.

– U popodnevnim satima smo pili kafu poslije ručka. Bili su tu Ademović, Asim Dautbašić, Nečko Čengić, Suad Smajlović. Vrata su bila otvorena, svi su mogli čuti o čemu pričamo, nije to bio nikakav tajni sastanak. Dežurni sa ulaza je rekao sekretarici koja mi je prenijela da došao Mišo Žmiro i da je doveo neke vojnike. Ušao je u kancelariju i rekao mi da je uhapsio vojnike VRS u Švrakinom selu. Rekao sam da ih prebaci u Centralni zatvor. Razgovor je trajao 2 do 3 minute – rekao je Vikić.

Dalje dodaje da nakon 5 ili 6 minuta čuo rafalnu paljbu, a potom i pojedinačne pucnje.

– Krenuo sam da izađem, ali su me na ulaznim vratima zaustavili jer nisu znali šta se dešava vani. Vratio sam se u kancelariju, a malo kasnije su mi rekli da ih je Brko Herenda pobio. Odmah sam tražio da me spoje sa Pušinom da mu javim šta se desilo. Ni danas ne mogu da vjerujem šta se desilo, i to u samom centru grada. Pušina mi je rekao da bi trebalo pripadnike skloniti. Odgovorio sam da mi ne pada na pamet to uraditi, jer znam šta znači “skloniti” vojnike. Kasnije mi je rekao da će Prazina to uraditi. Naredio sam da se moji ljude sklone jer ne želim da imaju išta sa tim – naglasio je Vikić.

Veselju kraja nema: Porodica Mahalbašić iz Tešnja dobila osmo dijete, posjetio ih muftija Dizdarević!

Dobre vijesti za mnogobrojnu bh. dijasporu dolaze iz Njemačke: Potvrđeno je, Bosna i Hercegovina zvanično skinuta sa liste rizičnih zemalja!