in ,

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan “otvorio karte”: Rekao sam Predsjedništvu BiH da “ovu odluku donesu kao trojka”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan dao je izjave novinarima po povratku u Istanbul nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan dao je izjave novinarima po povratku u Istanbul nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Uprkos napetosti koja je započela odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika UN -a u Bosni i Hercegovini, koja zabranjuje poricanje genocida u Srebrenici , s obzirom na izjave srpskog lidera Milorada Dodika i hrvatskog lidera Željka Komšića da je Turska garant mira i spokoja u regionu, kakvu će ulogu naša zemlja od sada imati u Bosni?

Predsjednik Erdoğan rekao je da će Turska biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine među sobom i kažu:

“Želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime”.

Navodeći da bi o tome trebali odlučiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdoğan je rekao:

„Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom”, prenosi N1.

Fascinantna priča: Kako je bračni par u Zagreb donio miris sarajevskog bureka

Bisera Turković žustro odgovorila predsjedniku Hrvatske: “Izjave Zorana Milanovića su zapaljive, niko nikoga ne pokušava slomiti”