in

PREMA NJEMAČKOM RECEPTU U BiH Alminina peciva kupuju svi, glavni pomagač kćerkica Amina!

Za Bišćanku Alminu Čanić radni dan počinje u 2 ujutro. Dok svi spavaju, ona priprema peciva

Za Bišćanku Alminu Čanić radni dan počinje u 2 ujutro. Dok svi spavaju, ona priprema peciva.

Po originalnoj njemačkoj recepturi, Almina najmanje 5 sati pravi različite vrste bavarskog hljeba, kifle, uštipke, ali i brojne slatkiše.

– Radim s brašnom, kvascem, šećerom, jajima, mlijekom i margarinom – pojašnjava Almina.

Glavni sastojci njenih recepata su, kaže, i ljubav i volja, a glavna sredstva za rad, umjesto mašina, ruke i oklagija.

– Peciva napravim dnevno po 40 do 60 komada, hljebova napravim oko 30 do 60, a donuta napravim već oko 200 do 300 komada velikih, a malih napravim od 100 do 150 komada dnevno – govori Almina.

Otprilike oko 7, kada mnogi tek započinju dan, Almina peciva privodi kraju, a oko dekoracije često joj pomaže i najkreativnija saradnica, kćerka Amina. Nakon toga, proces se nastavlja u pekari u centru Bihaća.

Kupci koji već od ranih sati dolaze po svoja peciva, davno su, kažu, uočili razliku između ovih i bilo kojih drugih, sličnih proizvoda.

– Proizvodi su ekstra. Svaki dan dolazim pošto radim tu u lokalu do ove pekare. Ove buhtle punjene su super – riječi su jednog od kupaca.

Sve je počelo slučajno u Njemačkoj, odakle je Almina i nabavila originalni recept.

– Pa, mi smo došli na tu ideju tako što smo boravili u Njemačkoj i prilikom tog boravka probali smo ta peciva njihova i kada smo se vratili kući u Bosnu i Hercegovinu, onda smo došli na tu ideju da ovo pokrenemo. Bili smo sigurni da u našem gradu ima građana koji bi željeli da probaju ovako nešto – ističe Almina.

Kupci ne da žele probati nego se svakog dana vraćaju u sve većem broju pa zbog toga i par sati poslije otvaranja pekare sva peciva budu obično rasprodana, piše “Hayat”.

– To nam se često zna desiti, jer uobičajeno radno vrijeme nam je od 9 do 17 sati, ali u posljednje vrijeme, pogotovo kada je sunčano, kada u gradu ima dosta šetača, onda nam brzo sve bude rasprodato i mi onda u 13 sati već zaključamo trgovinu, jer nemamo više šta prodati – s osmijehom govori ova mlada Bišćanka.

Prije godinu dana, kada su mnogi zbog pandemije počeli gasiti svoj biznise, Almina i njen muž svoj su tek pokretali.

– Mi smo vjerovali da ćemo uspjeti i baš kad su svi zatvarali, mi smo otvorili. I to se pokazalo super idejom, tako da smo i mi zadovoljni – zaključuje Almina.

Mladi poduzetnik iz BiH spasio fabriku od gašenja!

U Zvezdama Granda takmičari iz BiH izazvali svađu: Kad je pjevanje u pitanju, ja sam pao u nesvjest