in , ,

Premijer Crne Gore izazvao ozbiljan međunarodni incident i razljutio građane BiH!

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić telefonski je jučer predsjednici RS Željki Cvijanović čestitao tzv “dan RS”

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić telefonski je jučer predsjednici RS Željki Cvijanović čestitao tzv “dan RS”, ali bez zvanične objave da je to učinio kao državnik.

To je objelodanila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da sakrije od crnogorske javnosti čestitku koju je uputio povodom neustavnog “dana RS”, s obzirom da javnost nije obavijestio o čestitki, te je nije, kako to obično čini, objavio čak ni na svom Twiter nalogu, piše cdm.me.

Odgovor na pitanje zašto je to premijer uradio pod velom tajne, možda leži u tome što je “dan RS” dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a Venecijanska komisija u svom mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”, javlja isti izvor.

No, uprkos možda želji da ova čestika sa pozicije državnika ostane samo između njih dvoje, ipak je otišla u etar kada se Cvijanović zahvalila, uz želju da RS i Crna Gora blisko sarađuju u svim oblastima.

“Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanović.

Ozbiljan incident

“Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Povjerenje koje mu je ukazala Skupština, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, na bilo koji način, da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države. Praznik koji je Krivokapić čestitao direktno i nesporno je inspirisan 9. januarom 1992. godine kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez učešća drugih naroda i kao takav nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja”, ocijenio je bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.

On poručuje da je Krivokapićeva čestitka ozbiljan incident kojim se narušava kredibilitet institucija BIH i multietnički karakter tamošnjeg društva.

“Ljudska prava su bila sastavni dio crnogorske vanjske politike. Na regionalnom i međunarodnom planu Crna Gora je bila prepoznata po proaktivnosti i jasnoj podršci inicijativama o ljudskim pravima, izgradnji otvorenog društva i građenju dobrih odnosa sa svim susjedima. Dovoljno zabrinjavajući razlozi da se uputi momentalno izvinjenje institucijama i narodima BiH, a Skupštini Crne Gore podnese prijedlog za provjeru povjerenja aktuelnoj Vladi”, zaključio je Zeković.

STRAHOTA U BIH Govorili su mu: “Balijo, šta ćeš ovdje, briši odavde”

Željko Komšić žestoko reagovao nakon bruke premijera Crne Gore: “Vlada i Abazović moraju se ograditi od nepoštivanja države BiH i veličanja dana početka genocida”