in ,

Prenos uživo: Počela sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, ambasadori raspravljaju o BiH i mandatu OHR-a

Direktan prenos sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dostupan je na Youtubeu.

Direktan prenos sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dostupan je na Youtubeu.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija počela je rasprava o Bosni i Hercegovini. Sjednica je, prema rasporedu, počela oko 21 sat po našem vremenu.

Kako je ranije najavljeno, na tema sjednice je rezolucija koju su predložile Rusija i Kina kojom se nakon 31. jula 2022. ukida OHR u BiH.

Kako smo ranije nezavanično objavili, šest zemalja sigurno će glasati protiv usvajanja ove rezolucije, a to su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Estonija i Norveška. Prema ovome, potrebno je da protiv glasa još samo jedna država da bi usvajanje rezolucije bilo odbačeno bez korištenja veta.

Čak ukoliko bi se desilo da još jedna država ne glasa protiv, SAD, Velika Britanija i Francuska, kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a imaju mogućnost veta, što opet znači da rezolucija neće proći.

Podsjećamo, rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula 2022. godine kada je prema njoj predviđeno zatvaranje Ureda visokog predstavnika – prenosi Klix.

U obrazloženju ovog prijedloga stoji da ovlasti date visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u BiH.

Pogledajte snimak.

Kakva golčina Veleža, Omar Pršeš u stilu Blaža Sliškovića pogodio za televizijske špice!

Udarna vijest

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Rezoluciju Rusije i Kine o ukidanju OHR-a