PRIČA IZ DIJASPORE KOJA OČARAVA “Bosanska kuća” u Velikoj Britaniji otvara vrata sirijskim izbjeglicama!

Posljednje Vijesti

Čuli smo priče preživljavanja mnogih Sirijaca u Velikoj Britaniji. Pobjegli su od rata; od granatiranja, borbi i zračnih napada, ilegalnih hapšenja i gladi. Mnogi bosanci i hercegovci razumjeti će patnje i tegobe sirijskih izbjeglica jer su i sami prošli kroz ratni pakao.

BH UK Network, krovna organizacija bh.udruženja u Velikoj Britaniji, pruža pomoć našim bh.građanima više od 20.godina. Naša organizacija je osnovana 18 maja 1996. godine s primarnim ciljem pružanja pomoći bh zajednici na Ostrvu. Godinama smo postizali značajne uspjehe i po mnogima smo jedna od najorganizovanijih etničkih manjina u Velikoj Britaniji.

S ciljem da podijelimo naše iskustvo s drugim zajednicama i da im na taj način pomognemo, 2004 godine dopunili smo ciljeve naše organizacije da pored pomoći bosanskohercegovačkoj zajednici pružamo pomoć i drugim etničkim manjinama u UK. Od tada smo realizovali niz projekata i pomogli mnogim novopristiglim grupama u njihovoj integraciji u britansko društvo.

Nedavno nas je obradovala vijest da je naš prijedlog projekta za pružanje pomoći sirijskoj zajednici dobio zeleno svijetlo od opštine Birmingham (£49,000). Ova pozitivna vijest je rezultat višegodišnje dobre saradnje sa opštinom Birmingham.

Želimo pomoći sirijskim izbjeglicama kako bi formirali sirijsku organizaciju, učeći iz našeg iskustva, naših uspjeha (i naših neuspjeha).

Ključ za uspješnu realizaciju ovog projekta je zapošljavanje i osposobljavanje dva radnika koji će pomoći integrisanje sirijske zajednice kroz slijedeće aktivnosti:

• Podrška formiranju sirijske organizacije koja će moći pružiti dugoročnu podršku sirijskoj zajednici u Birminghamu.

• Pomaganje u podizanju nivoa razumijevanja sirijske izbjegličke zajednice u Birminghamu o potencijalu za samopomoć

• Organiziranje telefonske linije za pomoć koja nudi, putokaze i ‘uho za slušanje’, a također i neformalne usluge savjetovanja za pojedince i porodice. To će trebati učiniti u dogovorenom okviru o povjerljivosti. Pitanja mentalnog zdravlja u Sirijskoj zajednici su stigmatizirana. Volonterima će biti potrebna obuka kako bi podstakli korisnike usluga da iskreno govore o ličnim problemima koji ih pogađaju.

• Pomaganje u predstavljanju sirijske zajednice na političkom i strateškom nivou, kroz prisustvo na konsultativnim sastancima.

• Pružanje podrške izoliranim porodicama i pojedincima, uključujući zagovaranje njihovih potreba.

• Organiziranje događaja koji će povećati doseg postojećih usluga u sirijskoj zajednici Birminghama. Ovi događaji će uključivati pozive organizacijama koje su trenutno zadužene za davanje savjeta i podrške, a bit će tematizirane i na područja koja uključuju stanovanje, zakonska prava, obrazovanje, obuku, zdravstvo i slobodno vrijeme.

Nažalost zbog Covid-19 pandemije odgođen je početak projekta i zapošljavanje novih radnika. Nadamo će da ćemo biti u mogućnosti početi sa realizacijom projekta uskoro.

Leave your vote