in ,

Prijateljska Velika Britanija: Komemoracijom u Bosanskoj kući počela sedmica obilježavanja genocida u Srebrenici

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama. Planirane su komemoracije širom Velike Britanije.Ove godine navršava se tačno 26 godina od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici.

Tim povodom BH UK Network je u suradnji sa West Midlands odborom Remembering Srebrenica organizacije organizovao prigodan program kako bi se i ove godine odala počast 8372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u Julu 1995 godine. Komemoracija je održana u Bosanskoj Kući, u Birmingamu – piše BH UK Network.

Program je kratkim govorom otvorio Mat Shaer, predsjedavajući West Midlands odbora za Remembering Srebrenica. Potom su se prisutnima obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Nj.E. Vanja Filipović, predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić.

U centru pažnje bile su dvije djevojke, bosanske, Selma Bektić i Amina Mekić, čiji su roditelji doživjeli strahote tokom genocida. Obje su rođene u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz genocida Bosne i Hercegovine. Pohađale su bh.dopunsku školu u Birmingamu. Ponosni smo na djevojke koje su smogle snage da govore o stradanjima i patnjama svojih porodica. Poručile su da uprkos svemu one vide NADU, kroz obrazovanje novih generacija koje će saznati šta se desilo i ne ponoviti ovakva zvjerstva.

S obzirom na trenutne okolnosti sa pandemijom, broj prisutnih je bio ograničen. No to nije spriječilo prisutne da se prigodnim programom prisjete žrtava genocida u Srebrenici.

U znak sjećanja na žrtve, zapaljene su svijeće. Tom prilikom, svi prisutni, unatoč razlikama u rasi i religiji su odali počast onima kojih više nema, onima iza kojih su ostali samo uplakani i ožalošćeni. Svijeće su zapalili; Nj.E. Vanja Filipović, Rev John W Butcher BEM, Amrick Singh Ubhi FCMI, FIC, FInstLM, FRSA, FLS, dr. Andrew Smith, Jas Sharma, Selma Bektić, Amina Mekić, Anes Cerić, Mat Shaer, Zaim Pašić i Lejla Solaković. Uslijedio je minut šutnje.

Tema za 2021. je „Obnova života”. Tema ima za cilj da oda počast preživjelima i rasvijetli njihove priče koje pokazuju kako su obnovili svoje živote baveći se, s jedne strane, traumom gubitka voljenih i egzistencije, kao i prevladavanjem boli i patnje na nivou koji je drugima teško shvatiti. Dok se s druge strane, život u stvarnosti nastavio.Tema također ilustrira ulogu koju su pojedinci, organizacije i nacije odigrali u omogućavanju onima koji su preživjeli genocid da obnove svoj život, dok će druge ohrabriti da razmisle o vlastitim odgovornostima u suzbijanju mržnje, netolerancije i poricanja genocida.

Zahvaljujemo se svima onima koji su došli i našli vremena da prisustvuju obilježavanju ovog nama svima vrlo važnog događaja te onima koji su pratili uživo program.

BH UK Network

Branislav Borenović jako ljut: “Ovo je klasična izdaja RS i sada su sve maske pale, očigledno je da je Dodik napravio pokvareni dil sa Izetbegovićem i Čovićem”

Priprema se spektakularni svečani doček pobjednika “Zvezda Granda”: Načelnik Nusret Helić odriješio kesu za Mahira Mulalića, Mariju Šerifović i Džejlu Ramović dočekao sa cvijećem