in , ,

Prva poruka od Bidena i odmah hladan tuš za Beograd

Ako je i bilo dileme oko politike predsjednika SAD Joea Bidena prema Srbiji i Kosovu, sada je više nema

Ako je i bilo dileme oko politike predsjednika SAD Joea Bidena prema Srbiji i Kosovu, sada je više nema.

Biden je u svom prvom obraćanju Srbiji i to u čestitki povodom Dana državnosti poručio da SAD podržava postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom i to sa “fokusom na međusobno priznanje”.

“U ime američkog naroda, upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara…”, naveo je Biden u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću, što je i njegovo prvo zvanično obraćanje Srbiji.

Novi američki predsjednik ostao je pri poznatom stavu SAD o neophodnosti postizanja “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

Ovakav stav Bidena i SAD o Kosovu nije neočekivan, ali je neobično, bar za širu javnost, da se on ističe u čestitki povodom najvećeg državnog praznika.

“Politički akt u kome je definisana spoljna politika SAD”

Za diplomate, međutim, ovdje nema ništa sporno. Zoran Milivojević za Nova.rs navodi da se u čestitki američkog predsjednika, koja je u ovom slučaju politički dokument, jasno vide intencije spoljne politike SAD i odnosa sa Srbijom.

“Za mene je to očekivano i na liniji je onoga što smo mogli da naslutimo iz predizborne kampanje iz ona dva dokumenta, ali i iz kontituteta politike demokrata onako kako je to Biden najavio.

Ovo je prvi jasan politički dokument iz koga se može prepoznati stav američke administracije vezan i za odnose sa Srbijom, ali i za druga pitanja u regionu”, navodi Milivojević.

On kaže da čestitke po pravilu odražavaju politički stav vezano za odnose sa jednom države, ali i “za druga pitanja koja su od značaja za državu koja upućuje čestitku, a koja se tiču i države kojoj se upućuje čestitka”.

U čestitki to može da se kaže, i kaže se, kao što se u čestitki nekim drugim državama podvlače ljudska prava, regionalna stabilnost, bezbjednost, mir.

U njoj može da se iznese neki generalni stav koji je vezan za odnose između te dvije zemlje i za koje zemlja smatra da je važno.

Nije neobično, ali ovo je jedan politički akt u kome vrlo jasno definisana spoljno politička pozicija SAD.

Kad je riječ o Kosovu, vrlo je jasna pozicija međusobno priznanje, tu nema nikakvih rezervi kakav je stav administracije.

To je otklon od onoga što smo imali u vašingtonskom sporazumu, gdje nije bilo govora o statusnim pitanjima”, objašnjava Milivojević.

Valentin Inzko dobio poziv da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida!

Šta ste prvo vidjeli, usne, stabla ili korijenje?