in ,

Prvi prenos korona virusa sa čovjeka na psa u Bosni i Hercegovini utvrđen na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

Nema razloga za paniku, ali preporuka je da zaraženi vlasnici kućnih ljubimaca budu na distanci sa životinjama

Prvi prenos korona virusa sa čovjeka na psa u Bosni i Hercegovini utvrđen je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, što istraživački tim ove ustanove smatra velikim naučnim uspijehom. Nema razloga za paniku, ali preporuka je da zaraženi vlasnici kućnih ljubimaca budu na distanci sa životinjama.

“Nevidljivi neprijatelj” napao je čovjekovog najboljeg prijatelja.

“Naš istraživački tim je dokazao jednostrani prenos SARS-CoV-2 virusa sa ljudi na kućnog ljubimaca”, kaže Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Riječ je o psu koji je asimptomatski slučaj. Infekcija je utvrđena PCR dijagnostikom.

“Moram vam reći da smo mi svakodnevno u kontaktu sa vlasnikom, da pratimo svakodnevno njegovo stanje, da evo nakon 6, 7 dana pas se i dalje osjeća veoma dobro, ne pokazuje nikakve kliničke znake bolesti, i naravno u narednom periodu ćemo pratiti njegovo zdravstveno stanje”, navodi Amir Zahirović, šef Klinika veterinarskog fakulteta.

Ovo je za sada jedini slučaj prenosa virusa sa čovjeka na životinju u BiH, u nekim drugim zemljama već su zabilježene infekcije životinja korona virusom. Treba naglasiti da još uvijek nigdje u svijetu nije zabilježen obrnut prenos – sa životinje na čovjeka.

“Ovim putem želimo da pozovemo vlasnike koji su oboljeli od COVID-19, a ukoliko imaju kućne ljubimce da slobodno svoje ljubimce dovedu na Klinike veterinarskog fakulteta, gdje će im biti uzet bris i izvršena analiza u molekularno genetičkim laboratorijama”, ističe Zahirović.

Međuljudski odnosi ponekad su i mnogo manje topli od odnosa između npr. čovjeka i psa. Nagovještaj moguće potrebe distanciranja od svojih ljubimaca, mnogi nerado dočekuju.

Anketa:

“Iskreno ja ljubim svog psa i vrlo smo vezani, bilo bi mi teško da odustanem od toga”.

“Moja cijela obitelj svi smo preležali koronu, u toj nekoj smo “safe” zoni, ne vjerujem daću pooštravati mjere, na osnoviu jednog slučaja, mali je uzorak. Kada se tek pojavila korona prošle godine u martu radikli smo dezinfekciju kada bi se pas vratio, mjere prevencije smo prekinuli kasnije”.

Zaraza psa koronom i dalje je incidentna situacija, mogućnost da zarazi vlasnika i dalje u svijetu nezabilježena, a samim tim i velika šansa ovog mališe da nastavi rasti u okruženju instinktivne ljubavi i povjerenja, bez straha.

Vojin Mijatović kod Amira Zukića: “Dodik je ušao u tu priču prije 15 godina i on će gurati to do kraja!”

KAKAV BEZOBRAZLUK SNSD će tražiti da Inzko svoj zahtjev dostavi “na srpskom jeziku i ćirilici”