in , ,

Reakcija Delegacije EU nakon Inzkovog pisma NSRS!

Inzko kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine među kojima su svi bivši predsjednici Narodne skupštine RS i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Iz tog bh. entiteta uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

Iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da je “veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima”.

“Podsjećamo da je poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU“, kazali su za N1 iz Odjela za komunikacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu, navode, sve političke institucije i akteri u Bosni i Hercegovini trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava, kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje.

U prvim reakcijama, Inzko za DW kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice.

“Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW.

Žestoke poruke bh. akademika: “Jeftina politička finta Valentina Inzka na kraju mandata”

Milorad Dodik tvrdi: Sud je odbacio tužbu Bakira Izetbegovića protiv mene!