in , ,

Saopštenje Demokratske fronte, žustro se oglasili i poručili: “Osuđujemo nacistički napad HNS-a na Dervu Sejdića”

Iz DF-a su pozvali sve političke aktere u BiH i međunarodnoj zajednici da odlučno podrže provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon što su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) poručili da žalosti činjenica da se Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” stavlja u službu bošnjačkog nacionalizma kada je uputio otvoreno pismo Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH da od njega nije očekivao nesmotrene izjave te od njega zatražio da obuhvati i pripadnike “Ostalih”, a ne samo konstitutivne narode, oglasili su se i iz Demokratske fronte (DF).

Tako su iz DF-a istakli da Dervo Sejdić kao i ostali građani Bosne i Hercegovine romske nacionalnosti, kao Jevreji i drugi, po presudama Evropskog suda za ljudska prava, ima pravo, ali, kako dodaju, nažalost još uvijek ne i mogućnost da osim što bira, bude i izabran na bilo koju funkciju na koju bi se kandidirao.

“Diskreditirajuća je i uvredljiva poruka tzv. HNS-a upućena kroz pitanje gospodinu Sejdiću. U demokratskoj državi koja poštuje međunarodno pravo građanina bilo koje nacionalnosti ima pravo birati drugi građanim bilo koje nacionalnosti.Samo u nacističkim vizijama politike koja njeguje naslijeđe Udruženog zločinačkog poduhvata, to nije tako nego obrnuto”, naveli su iz DF-a.

Pozvali su sve političke aktere u BiH i međunarodnoj zajednici da odlučno podrže provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i da kako navode “odlučno osude nacističku politiku tzv. HNS-a i HDZ-a”.

Željko Komšić bez ustručavanja poručio: “Svaki častan pripadnik Armije RBiH stidi se ljudi koji su učinili zločin u Grabovici”

Mirjana Marinković-Lepić brutalno poklopila Borjanu Krišto: “U Austriji priča jedno, dok u BiH radi drugo!”