in , , ,

Sarajevo: Danas komemorativni skup i sahrana Marija Pejića

Komemoracija će biti održana u prostorijama VKBI

Komemorativni skup povodom smrti Marija Pejića, predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća BiH, bit će održan danas 12.00 sati u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

Komemoracija će biti održana u prostorijama VKBI.

Marijo Pejić bit će sahranjen danas u 14 sati na gradskom groblju Lav u Sarajevu.

“Komemorativni skup će održati uz pridržavanje svih propisanih mjera u uslovima pandemije Covid-19. Zbog toga pozivamo samo najbliže prijatelje i saradnike Marija Pejića da se priključe komemoraciji putem online formata”, saopćeno je iz Kruga 99.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, komemorativni skup će se prenositi putem aplikacije Zoom, kao i putem Facebook profila Kruga 99.

Mario Pejić je preminuo u ponedjeljak, 15. marta, u KCUS-u usljed pogoršanja stanja prouzročenog zarazom koronavirusom.

Pejić je rođen 6. jula 1977. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje – profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti – usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Devetog marta 2019. godine, jednoglasno je izabran za predsjednika HNV-a BiH.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i Radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a, itd. Pejić je bio i član Programskog savjeta Upravnog odbora BHRT-a u dva mandata. Obavljao je urednički posao na Federalnoj televiziji.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja znanstvenih i stručnih knjiga i radova. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i drugih nevladinih organizacija.

Demokratska fronta traži proglašenje prirodne nesreće u Federaciji BiH

Vatrogasci iz Konjica spasili dvije osobe zametene u kombiju