in ,

Satko Mujagić, logoraš iz Prijedora odbrusio Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću: “Prestanite veličati fašiste”

Satko je kao i većina građana Bosne i Hercegovine, pa i žrtava, umoran od ponovnog preživljavanja ratnih trauma, mada je prateći ono što se događa na političkoj sceni Balkana sasvim svjestan da se “nama prošlost i dalje dešava”

Satko Mujagić, preživio je dva logora – Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstrašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima.

Žalbeno vijeće, kao ni Pretresno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) nisu potvrdili genocid u Prijedoru, ali to ne znači da se 1992. godine nisu desili neki od najužasnijih zločina koje je kao takve prepoznao i identificirao demokratski svijet. Na koncu, dokaz je tome i Satko, kao i hiljade njegovih sapatnika, pa i Tomašica, najveća masovna grobnica u Evropi.

Međutim, Satko je kao i većina građana Bosne i Hercegovine, pa i žrtava, umoran od ponovnog preživljavanja ratnih trauma, mada je prateći ono što se događa na političkoj sceni Balkana sasvim svjestan da se “nama prošlost i dalje dešava”.

Zato nakon jučerašnjeg izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću želi da govori o porukama važnim za budućnost ove zemlje i naših prostora. Ovo je njegova poruka.

“Sad kad su osuđeni svi glavni kreatori “etnički čiste republike samo za Srbe” u Bosni i Hercegovini, kako je 1992. zamišljao Radovan Karadžić, vrijeme je da i Banja Luka i Beograd konačno prestanu s politikom negiranja genocida. Ratko Mladić jučer nije samo osuđen kao Ratko Mladić, nego kao glavnokomandujući i VRS i MUP-a RS koji su pod njegovom komandom počinili masovna ubistva i progone od Trebinja do Bosanske Krupe i Bihaća”, kaže Mujagić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, svako slavljenje osuđenih zločinaca će biti stalna smetnja miru na Balkanu.

“Pošto Dodik ionako jedno misli, drugo govori, a treće radi, na potezu je Aleksandar Vučić, koji je danas jedini u stanju da promjenom retorike negiranja genocida otvori oči građanima Srbije. Jer, Ratko Mladić je do 2001. bio na platnoj listi Beograda, kao i preko 1.000 drugih oficira VRS. Skoro svaki metak korišten u Srebrenici, Sarajevu, Višegradu, Prijedoru, napravljen je u Srbiji. I najmanje što stotine hiljada građana Bosne I Hercegovine očekuju od komšija preko Drine je da prestanu veličati masovne zločince i negirati genocid, ali i logore po Bosni”, ističe Mujagić.

Jer, pita se dokle ovako?

“Ja sam umoran od rata koji je skoro 30 godina dio naše svakodnevice, i znam da su mnogi drugi. Međutim, uprkos završenim sudskim procesima, mi preživjeli svaki dan smo konfrontirani sramotnim izjavama iz najvišeg političkog vrha Srbije i bh. entiteta RS”, podvukao je.

Pita kako bi se Srbi osjećali da bilo ko u Zagrebu ili Sarajevu veliča Pavelića?

“To je nemoguće jer niko normalan ne želi da se identifikuje s fašistima. A, danas ne samo da je rehabilitovan četnicki pokret i Mihailović, nego se veličaju prvi Evropljani osuđeni za genocid. Ti ljudi su ljaga na historiji Srba i to je svima jasno osim velikom broju Srba. Veličanje Mladića je veličanje fašizma, to je nakon jušerašnje presude činjenica. Nama na Balkanu trebaju vođe koje grade mostove, a ne zaluđuju dalje već podijeljene narode. Mjesta ima za sve i ako im je stalno stalo do mira i suživota kako ponavljaju i Dodik i Vučić, onda nema vise mjesta glorifikovanju fašista”, upozorava Mujagić.

Na kraju zaključuje…

“Na Kazanima je već najavljen spomenik ubijenim Sarajlijama tokom devedesetih, Bujrum, gospodo, omogućite spomenik ubijenoj djeci Prijedora, Memorijalni centar u logoru Omarska, isporučite osuđene i tražene ratne zločince kao Novak Đukić i Radmilo Zeljaja. Ako će samo ostati na riječima da ‘poštujete žrtve i želite mir’, nemojte bez potrebe dalje pričati. Vrijeme je za djela”, poručio je Mujagić.

Možete li riješiti zadatak koji je izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama?

Razjareni Milorad Dodik “kipti od bijesa”: “Čovjek od skandala, bitanga, slika i prilika onih koji su ga predložili. To je Sven Alkalaj