in , ,

Šefik Džaferović nakon sastanka s Christianom Schmidtom: “Milorad Dodik je napravio veliku grešku!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prvi se obratio javnosti nakon sastanka sa Christianom Schmidtom u Predsjedništvu BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prvi se obratio javnosti nakon sastanka sa Christianom Schmidtom u Predsjedništvu BiH.

Džaferović je kazao kako “niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH”. Poručio je: “Dodik je napravio veliku grešku”.

“Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nas u funkcioniranju institucija BiH je naša dejtonska obaveza. Dejton nije švedski stol da se uzme s njega ono što nekome odgovara i ostaviti ono što ne odgovara. Mora se poštivati u potpunosti. Hitno treba pristupiti realizacij isvih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na relazaciji reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu. Na toj agendi trebamo raditi svi”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako od Schmidta očekuju da “u ispuni svoju obavezu iz Anexa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skaldu s Dejtonskim mirovnim sporazumom uz poštivanje prava svakog čovjeka bez obzira gdje ko u BiH živio”, rekao je Džaferović – prenio je N1.

Naglasio je kako “nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva nisu bila na sastanku”.

“Mislim da je gospodin Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu inih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu kao i sve one druge koji blokiraju rad BiH, hitno prestanu s tim jer time niko ništa neće postići. Nemamo alterantivu nego ići naprijed gradeći BiH onako kako sam naveo”, zaključio je.

Christian Schmidt se obratio nakon posjete Predsjedništvu BiH: “Upotrijebit ću snagu međunarodne zajednice kao i svoj uticaj da pomognem BiH”

Parlamentarac Amer Obradović oštro o predsjedniku Hrvatske: “Ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, to Milanović u miru odlikuje”