in , ,

Šemsudin Mehmedović o “poklonima” SNSD-a prema HDZ-u: “Sramota i ucjene, moramo donositi odluke u interesu građana BiH!”

“Vučić igra ulogu mirotvorca i evropskog lidera, a zvanične stavove govori Dodik”, precizira Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine kazao je kako je SDA “naučila lekciju” i da će kada je u pitanju kandidiranje napraviti “ozbiljniji pristup na narednim izborima”.

O trenutnim odnosima nakon sjednice Interresorne grupe za izmjenu izbornog zakona, kazao je:

“Obzirom na politike HDZ i SNSD-a, oni jedne druge dopunjuju. Imamo još jedan u nizu poteza koji u suštini znači ucjenu HDZ-a spram politika koje žele da ostvare. Smatram da je sramota da su ljudi iz bilo koje od ovih opcija sjedili u Vijeću ministara. Moramo donositi odluke u interesu građana BiH, a ovo nisu takve odluke“.

Ustupci HDZ-u

“Nemamo implementaciju izbornih rezultata već treću godinu, sigurno se pokušavaju dobiti još neki ustupci HDZ-a.

Nisam optimista da će Komisija samostalno moći išta uraditi, obzirom na naputke koje članovi dobiju od političkih lidera. Ukoliko se uključe međunarodni faktori, onda može”, kazao je i dodao:

“Manje važan je sastav Resorne skupine za izmjenu Izbornog zakona, nego šta će uraditi ta grupa, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona. Znajući za politički ambijent u BiH, dijelim pesimizam da nećemo moći ništa uraditi”.

O sastanku političara iz RS i Aleksandra Vučića je kazao:

“Ako je vjerovati njegovim javnim stavovima, onda on očito ne želi BiH. Mislim da je to politički ugovor, da Vučić igra ulogu mirotvorca i evropskog lidera, a zvanične stavove govori Dodik.

Mislim da je to jedan pogrešan pristup jer realiziraju politički cilj a to je “srpski svet”, to je drugo ime za Miloševićevu postavku “Svi Srbi u jednoj državi”. Ovo je realizacija projekta SANU 2, moramo biti oprezni i voditi računa o svakom potezu koji dolazi iz Srbije“.

“Imat ćemo priliku da se sa ovakvim projektima nosimo u budućnosti. Bitno je imati jasne političke stavove kada je u pitanju probosanski politički blok”, dodao je Mehmedović.

Situacija u SDA?

“Ni za šta nijednu aferu nije kriva niti politika, niti SDA nego pojedinci koji generirali takve afere. Generirali su loše upravljanje procesima unutar SDA”, kazao je Mehmedović.

Na pitanje da li gubitak Semira Efendića i najavljeni potencijalni odlazak Zvizdića znače za stranku, kazao je:

“Gubitak Efendića znači jako puno, kao i gospodina Zvizdića za kojeg očekujem da neće napraviti iskorak da napusti SDA. Efendić ima jake ambicije koje su neostvarive u nekim strankama. Ja sam spašavao obraz stranke i rekao sam da nije korektno i demokratski da bude samo jedan kandidat na izborima“.

“Nadam se da smo naučili lekciju i da ćemo kada je u pitanju kandidiranje napraviti ozbiljniji pristup na narednim izborima”, kazao je Mehmedović za N1 .

Ramiz Salkić se nakon ostavke Inzka odjednom “upalio kao lampa”: “Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju”

“Lud, zbunjen, nenormalan”: Samo nam je još ovo trebalo, Željko Komšić se sada obrušio na Dušanku Majkić, kao da nema pametnija posla…